Saturday, December 31, 2011

Assam House @ Medan Gopeng

Owh ini pun cerita dah lama jugak...hehe
masa tu cekodoks nak cari Laksa Sarawak..Cari pusing seluruh ipoh tak jumpa..
Laksa Shack kat Tesco Pasir Putih pun dah tutup..sob3
Pastu call sorang kawan yang duduk ipoh, dia suruh try Assam House di Medan Gopeng.
Maka kami pun pergi..hampa juga sebab tiada..huuu..
tapi sebab dah penat dan lapar, kitorang makan je kat situ..

Ni air biasa je..Air soya and soya cincau..
mrs tak ambil yang cincau sebab ada kawan pesan waktu mengandung tak elok minum cincau katanya...

Ni yang mr cekodok order..
Nasi Goreng Thai...
Biasalah Macam kedai lain punya...tapi memang banyak seafood dia..nyum2

Mrs order sesuatu yang lebih osem dari mr cekodok...
tadaaaa~~~

Mrs order Nasi Putih dengan Mantis Prawn Masak Black Paper..
wuhuuu memang awesome lah mantis prawn dia...tau tak mantis prawn tu ape?
Taktau, sila lihat gambar haiwan di bawah..


Inilah mantis prawn...
tapi dia takdela masak siap dengan kulit keras tu...
dia ambil isi dalam dan goreng dengan tepung then masak dengan kuah black paper..
owh memang crispy and juicy...nyum nyum lagi
Price per serving dalam 5.90-7.90 camtu...tak ingat sangat dah.. 

till then!!~ ^_^


Sushi East @ Medan Ipoh

Assalamualaikum wbt,
hari ini kita buat entry untuk makan-makan okey..
sebenarnye gambar ni dah a few months ago, tapi baru nak post..
sebab tibe-tibe rindu nak makan kat sini..sob3

okay, kedai Sushi East ni terletak di Ipoh..which is antara kedai makanan Jepun yang termurahlah rasanya setelah saya survey..Both of us memang enjoy sangat sushi..tapi mrs tak makan yang raw pun...either smoked or fried sahaja.
Kitorang came across kedai ni masa mrs google kat mana nak makan soft shell crab..mengidam masa tu..hihi
Restaurant ni Pork-free macam sushi King and ramai jugak tengok orang melayu makan situ..
Owner dia pun sangat friendly..suke ^_^

Welcome to Sushi East!

Interior sangat cantik dan selesa

Jangan risau botol sake tu untuk perhiasan je.. :)


Kalau tak silap yang sebelah kiri Boston Roll and the other one is California roll.
Owh boston roll memang awesome...memang kene order setiap kali datang situ..hihi
harga setiap roll dalam RM4-RM7 je...murah kan??


Ini dia soft shell crab!!! RM9 je per serving tau...
Crab dia penuh dengan isi, very crispy and sedap sekali dimakan dengan salad and mayo..
emmmm meleleh air liur... ^_^

Address & Contact Number :
SUSHI EAST
58-60, Jalan Medan Ipoh 4,
Bandar Baru Medan Ipoh,
31400 Ipoh, Perak, Malaysia.
Telephone : 605-545 6238/6012-592 6238.
Business hours : 12pm until 11pm daily.
Closed on Tuesdays.

Friday, December 9, 2011

Johor Premium Outlets!



Assalamualaikum and Hi friends,
Semalam mr & mrs cekodok singgah ke Johor Premium Outlets di Senai setelah cancel plan nak balik rumah ibu di Kota Tinggi. Hari tu ternampak complex ni dari tepi highway, menyebabkan mr cekodok beria-ia mengusulkan agar kitorang mengusha tempat ni semalam.

First datang, amik tiket parking, beratur la jugak. Lepas tu tanya guard kat mane pintu masuk (sebab malas nak parking jauh dari pintu). Pintu masuk dia ada 2. So parking mane-mane pun boleh sebenarnye. I saw quite a lot of Singaporeans car jugak kat parking lot tu.

Masuk dalam kompleks tu memang waaaaa...macam best la jugak sebab lain dari shopping complex lain. Rasa macam shopping kt Venice Italy pn ada.hehe. Building design is quite attractive and environmental friendly. Macam outdoor complex, tapi macam tak...haha..depan escalator tingkat atas dan bawah ada fountain yang cantik. Memang interesting. For muslim, surau is located inside foodcourt. Makanan kt foodcourt consist of asian delicacies such as Korean Bim Bim Bap, Thai food, Taiwanese food etc. and the price also quite expensive!

Kedai-kedai semua terdiri daripada branded and designer items. Fossil, CK, Esprit, DKNY, Shanghai Tang, Micheal Korrs, Zegna, Adidas, Puma, Armani exchange and Coach pun ada. Setiap outlet tu besar jugak lot dia. Banyak brand lagi sebenarnya, and some items are quite cheap compared kat luar. For example jam Fossil boleh dapat less than half price kat situ. Padahal kalau kat luar selalu 400 lebih.  And guess what, I got a pair of Vincci shoes for only Rm10!

Direction boleh tengok kat website dia http://www.premiumoutlets.com.my/center-information/directions

Cekodok ke sana naik kereta dari skudai, masuk highway Plus and exit di senai utara, tol 80 sen sahaja. Keluar tol terus nampak complex tu. Simple.

Saturday, July 23, 2011

Kasih, Cinta dan Saranghae. Siri 1

Kotaraya Seoul, 13 February 2011.

Dingin. Utas Fossil yang membaluti lengan dilewati dengan jelingan malas. Sudah pukul 6.30 pagi, getus hati kecil. Hari sudah cerah di kota raya metropolitan ini. Sengaja jam dibiarkan menetapkan waktu tanahair bagi menguatkan jatidiri walaupun berada dibumi asing yang jarak perbezaan merentasi waktu hanya 1 jam.

"Ah, kalau di malaysia ni masih gelap lagi. Sambung tido pun enak juga", syaitan menghembuskan bisikan halus buat halwa pagi.

Namun iman tidak luntur walaupun disimbahi dugaan mencabar. Memang diakui, payahnya melentur iman ketika berada di bumi yang suara laungan azan langsung tidak kedengaran. Cepat-cepat gebar tebal diselak dan medidik langkah kaki ke tandas. Subuh gajah lagi hari ini, dengus hati kecil. Usai solat subuh, masih tidak kelihatan lagi kelibat manusia di dalam rumah tumpangan yang menjadi tempat kami berteduh ketika suhu diluar langsung tidak menunjukkan tanda belas kasihan.

Celahan daun pintu deselak dan sungguh, masih bergelimpangan tiga susuk tubuh manusia yang lena dalam keseselesaan suam-suam rumah. Terima kasih kepada pemanas lantai yang menyelamatkan kami dari kedinginan pagi yang mencengkam epidermis.

"Eh, bangun..bangun.solat subuh weh", bicara aku dengan nada marah manja. Ateh, Adul dan Wahab berkongsi satu bilik dengan tiga katil bujang yang cukup selesa bertemankan gebar tebal dan bantal gebu. Cukup membuatkan mereka masih lena walaupun sudah berkali kali aku mengejutkan mereka. Dan kami, pasangan bulan madu beradu di bilik sebelah yang agak kecil ruangnya.

Mentari pagi telah melebarkan lembayung sinarnya. Terasa nyaman sekali tatkala bayu luar menerpa manja ke pipi. Ku teguk haus oksigen sejuk ke paru-paru dan kulontar laju. Aku suka. Aku suka bilamana terdapat wap dingin bersama keluar dari mulut dan rongga hidung.

Jakun bukan.

Seperti pagi-pagi biasa di Korea, isteriku akan pastikan secawan kopi dan segelas bijirin untuk kami mengalas perut pagi. Di bawa turun bersama mee segera, roti dan setin kari ayam ke dapur rumah tumpangan yang terletak di tingkat bawah. Usai mengenakan seluar setebal mungkin, sarung tangan dan scarf merah jambu, beliau berlari menuju ke pantry. Berlari bukan kerana teruja untuk menyediakan sarapan pagi untuk suami, tetapi berlari untuk berada di dalam kesengsaraan dingin pagi seminima masa yang mungkin.

Kubiarkan beliau ke pantry seorang diri.Aku menutup kembali daun pintu utama, memberikan penebat seboleh mungkin kepada isi rumah. Setelah memberi rawatan kepada kulit yang menunjukkan tanda keradangan dek kerana kering, aku bersiap-siap mengenakan baju tebal dan skaf salji. Seleret senyuman dilemparkan pada bayangan diri di cermin ketika menyisir rambut rapi.

Senyum sampai ke pantry.

Aku berlari selaju mungkin menuruni tangga sambil tangan menyeluk poket baju kebal. Sampai di pantry, beliau bersama puan rumah sudah kelihatan bersila rancak berborak ditemani beberapa gelas kopi terhidang di lantai. Kuteguk kopi putih kegemaran dan menikmati setiap kunyahan rasa kari. Oh, aku rindu roti canai dan apam balik.

Setelah mengisi perut ala kadar dengan juadah pagi, isteriku mengajakku ke meja komputer yang terletak di ruang utama di hadepan rumah. Dibukanya beberapa ruangan dari pemacu mini dan menunjukkan aku dengan video bertajuk "movie2". Ku bilang video lagu korea yang memang menjadi makanan beliau sehari-hari.

Ternyata sangkaanku meleset. Beliau hanya duduk diam terpaku membiarkan aku menghayati setiap bait kata dan pergerakan dari video yang dihasilkan secara rahsia itu.

Tiada kata yang dizahir. Lidah kelu. Mata berair. Hati terharu.

Aku langsung tidak mengjangkakan ini. Video koleksi gambar-gambar dari pertunangan dan pernikahan kami yang disusun mengikut rythm lagu korea yang begitu menyentuh hati. Patutlah beliau begitu berahsia dengan aku. Beliau ada misi rahsia rupanya. Gugur juga secebis mutiara jernih di depan seorang permaisuri yang berjaya menambat hatiku dengan kecomelan video yang beliau hasilkan. Sunggguh terharu dibuatnya.

Ternyata misi beliau untuk menyambut ulangtahun kelahiranku yang ke dua puluh lima di kota Korea menjadi realiti. Ditemani salji dan kesejukan pagi yang akan aku kenang sampai akhir usia. Terima kasih cinta!

MrCekodok

Friday, July 1, 2011

Namsan Seoul Tower : Teddy Bear Museum

Teddy Bear Museum

Namsan Seoul Tower, Seoul, South Korea
13th February 2011

entrance
Pembinaan Palace
Zaman dahulu, korea memang ada raja..tapi kalau tak silap sejak tahun 80-an, mereka tiada pewaris dan sistem raja pun dihentikan. Macam cerita Gong aka Princess Hours (pada Kdrama lovers yang tahu), cerita tu berdasarkan imaginasi mereka, kalaulah ada lagi putera raja korea zaman sekarang...

Bercakap tentang seni architecture ancient di sana, memang fascinating. Semasa di Changdeokgung Palace, kitorang tengok ukuran kayu kat bawah bumbung palace tu sume sama je saiznya..canela diorang buat gaknye...


Jual-jual dan Masak-memasak

Teknologi mula berkembang, dan mereka sudah mula ada sistem pembelajaran yang formal
Bayangkanlah Sungkyunkhwan University was established in1398!


Owh ni dah masuk zaman agogo ni...sket lagi nak masuk zaman kpop ;p

Luar Museum
Huslar DhamiaUs, with teddy bears family

Teddy Bear museum ni menceritakan sejarah korea serta pembangunannya secara berperingkat dan diilustrasikan dalam bentuk teddy bear. Teddies ni sume sebenarnya bergerak-gerak macam mencangkul, naik tram tu sume..And ada penceritaan throughout the museum. Quite interesting tapi kalau tak cukup masa, tak pergi pun takpe.. But to those teddy's lover out there,u guys should go here someday...Actually, since 13 february 2011 is mr cekodok's 25th birthday, I wanted to create a special memory with him, that's why I brought him to this tower..nothing much, simple and sweet memories sahaja..heee...I'll upload some pictures of our love notes left in the tower later.

Friday, June 17, 2011

Choi Sung Bong

Who is this Choi Sung Bong? He has moved the hearts of many including me and hubby. You can see his video here.

And this is his graduation picture and life story in korean.


Translation:

1993 - He was left at ‘Chung-Un orphanage’ located in Seoul, South Korea by his father.

1995 - He ran away alone after beaten badly by some people in the Chung-Un orphanage. Got on express bus to Deajun, South Korea by chance arrived at Deajun Terminal. Started to live on the street nearby the Deajun Bus Terminal selling gum, drinks, baked sweet potato, and doll. Since 8years old, delivering newspapers, milk , physical labor etc .

2002 - He saw a vocalist singing at a night club and decided to become like him and stared looking for somebody to teach him ( no word how long of his search was taken ). Anyway, he finally found one Jungso Park , South Korean vocalist who also run a small private art educational institute in DeaJun. And with his help Sung Bong was able to attend DeaJun Arts High school.


2007 - He was hospitalized in Kunyang university hospital in Deajun due to his untreated car accident injuries which had occurred 2 times while he was living on the street for last 10years. (Sungbong had no government insurance or couldn’t afford to pay The hospital raised fund to pay up Sungbong’s hospital bill and Sungbong sang for patients in the hospital at the fund raising event)

He wanted to go to university but he just can’t. Intuition fees in South Korea is very expensive moreover he hardly make his living. He ‘s still working to make a living all by himself doing hard physical labour like a porter , loading and unloading at a warehouse , port etc.


Looking at his life story, it made me realize how lucky we are to have parents to feed us and home for shelter. Somebody's out there might be going through the same situation. I hope they will survive just like he did.

Tuesday, April 5, 2011

love is in the air

Dear Mrs wife,

I hope these will make your day. enjoy!

Regards,

Mr. Hby

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Journey to a wonderland - Nami Island



Nami Island or Namiseom is a very small island located near Gapyeong. Korean tourism must have took an advantage from the popular drama, winter sonata and thus decorated the shooting places to be a dream come true island for the tourists.

mode: berangan berlakon winter sonata II ;)

There are two ways to go to Nami Island :
1. Shuttle Bus
-The fee is 7500 won per ride or 15000 won for return ticket.
- It departs at 9.00 am everyday except Tuesday. The ride would be 1-1.5 hours to gapyeong wharf.
- You can take subway to Jongno-3 ga and walk about 250 m to Tapgol Park.
- The bus will wait for you in front of the park. Make sure you walk around the Tapgol Park too. It's a nice place and most importantly the entrance is free!! :D

2. By train
- take subway line 7 to Ssangbong. (1000 won or 900 won if u use T-money)
- Inside the ssangbong station, transfer to take the train to Gapyeong. If you can't find it, ask around.
- The train would take about 1 hour to Gapyeong. Enjoy the beautiful scenery along the journey!!

At first, we made a mistake. We took subway to Cheongyani, knowing that we could take the train to Gapyeong from Cheongyani station. But it seems like they have change the route or something. Perhaps there's no train to Gapyeong from Cheongyani anymore. So we have to take the subway to line 7 to Ssangbong and then took the train to Gapyeong.


Travelers tips : Behind the wall of Tapgol Park, there would be food stalls and ahjussi selling antiques things for a very cheap price. My brother found a decent antique camera made in Japan for 8000 won and guest what? it still works and the pics comes out beautifully!!! We also found a cute antique pot for only 5000 won! Don't forget to haggle...Kakka Juseyo!!~~

Behind the Tapgol Park, we met two abbuji at the food stall. Mereka sangat teruja tengok orang Malaysia pandai cakap korea (err sikit2 je sebenarnya), pakcik tepi sekali tu nak belanja kitorang soju (err haram tu pakcik) pastu kami x minum arak, then dia belanje udang goreng je...hihi..baik kan diorang...borak punya borak, tetiba pakcik yang tengah-tengah tu bagi no.telefon anak dia, nak mencari menantu katanya...hahahha...anaknya seorang engineer subway di seoul berumur 30-an...ada sesiapa nak cuba???

Here are some pics for eye candy :)

Di sekitar Tapgol park
Berlakon menjadi statue; Pakcik kenapa malu-malu?? hihi

Friday, April 1, 2011

Korean Pancake


Korean Pancake at Nami Island Jetty


Reminiscing the Seoul's trip last Feb, korean pancake was one of the most memorable cuisine we had during our trip to Nami Island...When we went back home, we found a korean cuisine expo in Jusco and bought this korean pancake flour with korean writing on it...although I cannot read korean, I can still understand the instruction. So here we go :

Korean pancake flour - 2 cups
water - 1 cup ( jgn pekat sgt, jgn cair sgt)
daun kucai
udang - potong dadu
ikan bilis
bawang besar-dimayang halus
minyak masak sesudu besar


Instruction:
1. Ramas bawang besar dengan ikan bilis
2. Masukkan tepung, gaul sebati
3. Masukkan air secukupnya
4. Masukkan udang dan daun kucai
5. Panaskan minyak, masukkan tepung dan ratakan di atas api kecil. Masak sehingga garing rangup dan hidangkan dengan sos.

**tak perlu letak garam, sebab nanti jadi muak sedikit. Biarkan masin datang dari ikan bilis. Selamat Mencuba!!! :)

Wednesday, March 30, 2011

PhD PhD PhD.........

owh PhD...

untuk beberapa bulan kebelakangan ni, kami sibuk memikirkan tempat untuk sambung phd..we can choose whether to further in local or overseas..malah dekan lebih suggest supaya blaja oversea...tiba-tiba sang sv kepada suami mencadangkan Jepun..maka kami pun intai-intai peluang phd di jepun..menghubungi ex-schoolmate di sana utk prosedur...

hby kata : tapi di jepun selalu earthquake.
me says : ala xpe jepun teknologi tinggi, they can handle the earthquake..

tup tup 3,4 hari selepas tu, berlaku earthquake dan tsunami yang terbesar dalam sejarah jepun..that cause thousands of people losing their battle..there you go huda, Allah shows you what He can do in a blink of an eye..I felt awful at that time, knowing that I was saying what I wasn't supposed to...seolah-olah mencabar kuasa Tuhan yang Maha Besar...Ya Allah ampunkan aku...

Ibu di kampung mulai risau, dengan earthquake di NZ and Japan, dan banjir di Queensland..seperti kata hby, bumi kita sudah tua, dah tak stabil lag...ibu cadangkan buat PhD di Malaysia saja..ya kami juga mula fikir begitu..bukan apa, kalau berlaku sesuatu di sana walaupun keadaan kita selamat, mesti sukar nak hubungi on the spot juga kan? maka tak ke melibatkan 2 keluarga besar yang risau?

mulanya saya fikir, owh ruginya tak sambung di luar sedangkan dah ada peluang..sekali seumur hidup..tapi setelah ditimbang tara, memang belajar di Malaysia lebih banyak untungnya, dari segi safety, money wise, savings, long-term planning dan yang penting sekali, dapat jenguk dan bantu keluarga selalu..maklumlah, dua-dua pun masih orang kuat dalam keluarga, adik-adik pun ramai yang belajar lagi..susahla diorang nak mintak tolong kalau kakak dan abang kesayangan ni belajar di luar kan..

Semalaman sehingga pagi tadi, membaca blog kak dilla, seorang pelajar phd di uk, struggling with her phd, ovari cancer, and also pregnancy....saya betul-betul mengagumi determination dan kekuatan diri kak dilla, lebih2 lagi dalam mengharungi karenah phd...tapi betul kata kak dila, hidup di negara orang bukan seindah yang disangka, bukan seindah gambar-gambar di FB...itu semua hanya mainan mata..saya boleh pilih jalan yang lebih mudah, cuma mungkin kurang menarik di mata orang lain..tapi apa guna mata mereka kan? yang mengharung adalah kita.


Oversea :
pros : good supervisory (memang bagus pun compared to local), tapi kalau sv tak ok boleh jadi patah balik ke msia mcm sorang fellow ump tu..hmm..boleh jalan-jalan, nampak mcm best je sbb blaja kat oversea, family boleh bangga sket "akak saya blaja kat oz, abg sy blaja kt uk, anak sy blaja kat jepun" owh itu riak namanya, Astaghfirullahalaziim...

cons : perlu take time untuk biasakan diri dgn sistem baru, perlu berjimat cermat (i mean saaaangat berjimat sbb elaun sikit), rumah dan kereta seadanya je, tak boleh savings sebanyak di malaysia, susah nak bagi duit kat family, susah nak balik

Local :
pros : supervisor melayu, mudah communicate, rumah kereta dah ada, boleh start planning hidup masa depan dgn investment and savings, boleh start bisnes, elaun walaupun tak banyak tapi masih banyak lebih sbb cost hidup rendah di utp, dah biasa dgn sistem utp, senang balik kampung

cons : mcm x best je phd local, dah dapat peluang kenapa tak pegi? kalau pegi kan kitorang boleh jalan2 tumpang sekaki...tak dapat membanggakan ibubapa kerana anak tak blaja kat oversea, ok ape utp ni kan kat toronto..haha

hmmm..still juggling to make a decision...istikharah mungkin penyelesaian terbaik :)

Wednesday, March 16, 2011

Attention to all women : Cervical Cancer Vaccine


Last Monday, I watched "Vitamin" in KBSWorld. It's basically an informative program on health issues. That episode was about CERVICAL CANCER which attracts me more since it's specifically talks about women. Cervical cancer is the second most common cancer in Malaysian women and also the second to breast cancer that kills women worldwide.


Harald Zur Hausen
Nobel Prize Winner of Physiology and Medicine 2008


One thing that I captured from the program is that people who has family with urinary cancer need to be cautious since it increase about 10% of the possibility to get cervical cancer.And person who did not give birth or breastfeed before 30 also have higher chances since they have more female hormones(Please correct me if I'm wrong). And there are more risk factors that can get you into cervical cancer but the most known factor is HPV. Thanks to the German Nobel Prize winner in medicine, Harald Zur Hausen who conducted a research that helped to link HPV to cervical cancer which eventually leads to the development of the vaccine to prevent the disease. And as a matter of fact, cervical cancer is the only cancer with vaccination. Alhamdulillah. May Allah give them guidance to produce more vaccination in future :)

This vaccine is illegible for women from 9 to 55 years old. U can still take it even if you have got married with children. It haven't been proved that it will be harmful to pregnant women, but it is advisable not to take them when you are pregnant. There are three injections that should be taken within 6 months.

1st injection - 2 to 3 months gap - 2nd injection - 2 to 3 months gap - 3rd injection.

But in case you got pregnant after the 1st and 2nd injection, you can still continue the 3rd injection after u give birth as long as it is still within the period of 1 year.


I don't really know about the cost. Some says it took up to RM1000 for 3 injections. But there were promotional events that offers RM500 for the vaccines. But if we see it from the bright side, comparing it with the cost of our lives and also the cost of leaving our children and family members behind, it worth much more than that. And i think in future, the cost of the vaccine will be reduce. The government should do something about this right?



But something came up as I was writing this. I discovered a website that told us not to take the vaccine. Oh it scares me. But I don't think they are medical professional. I guess they were just trying to make money. But then, if you readers have something to share, please do so for the sake of the women in Malaysia at least.

Lastly, consult your doctor in case you're worried about the side effects. I am sure they will relief you with some good answers. As for me, since the vaccine is still new, I might wait and see for a little bit more. I hope it won't be too late for me then.

Health is the key to happiness.


mrs. cekodok.





Friday, March 11, 2011

Seoul 2 : Day 1



Day 1 starts at 10 am. After a simple breakfast (selfmade of course), we started our journey to Dongdaemun. It's freaking cold in -7 celcius without glove, earmuff and enough socks, plus the wind; we really hoped that we could find some at Dongdaemun.

From our guesthouse, we walk about 200 meters passing by interesting shops around the Hyewa area towards the Hyewa station (line 4). Hyewa is located nearby Sungkyukhwan university, thus it's lively with young people from early in the morning until midnight.

Hyewa area - Full of cute valentines goodies~

Hyewa subway station
Korean people always offers to help us first even if we don't ask =D

Since we planned to stay for a week and mostly travel by public transport, we immediately bought T-money card for each of us as soon as we arrived at Incheon airport. You can buy it at grocery store or minimarket such as 7-eleven or family mart for 2500 won or 3000 won. Each card need to be charged for certain amount. You can save 100 won for each subway ride of you use this card. This card can also be used in Taxis and buses.


Dongdaemun station is only one station after Hyewa. If it wasn't because of the weather, we might just walk to the market. Dongdaemun market/Dongdaemun Shijang is a large wholesale market divided into several area such as fabrics and clothes. The Korean name "Dongdaemun" means "Great East Gate", and it was named because it was the major eastern gate in the wall that surrounded Seoul during the Joseon Dynasty. The gate is located at Jongno-6 ga in Jongno-gu. Fashion designers or tailors might be overwhelmed coming to this place because it has a lot and lots of fabrics, korean silks, threads, ribbons, lace, beads, sequins and other things u might want to put on the clothes u designed.

Or if you're not one of them, u might want to buy a bulk of cheap and cute socks or even skin color socks or cute pajamas that is definitely cheaper and higher quality than in Malaysia. There are also shopping complexes opened up to 4.30 in the morning around that area. The clothes are cheap, but don't forget to haggle!~

After looking around, we found a matching gloves for me and hubby, black for hubby and pink for me of course~ hehe

Dongdaemun market


Next, we walk along the freezing Cheonggyecheon stream. During other season, u might find activities around here especially in the night such as light festivals. Poor thing we cannot see them, well maybe we should come again! :D

Then, we walk quite a distance towards Changgyeong-gung Palace. The entry fees is 3000 won. Not so much to see there,just took a few beautiful pictures and left because it's getting darker and colder. I think Gyeongbok-gung in gwanghamun is a lot more worthier because they would show us some performance of changing guards, but later we found out that there were no performance in winter. So, we don't have that much regret. There are about 5 interesting palaces in Seoul and they are pretty much similar. So if u have gone to either one, don't really mind going to the others unless u're a really ancient history lovers. I would suggest u do some research on the museum in Seoul that has free entrance such as National Museum of Korea.

It was just 5 o'clock but the sky is getting darker so we need to go back to the guesthouse. Pray and have some rest. Later that night, adul and wahab decided to just stroll around the Hyewa area and me, hubby and ateh go to myeongdong. Myeongdong station is also at line 4, before Chungmuro. Myeongdong is very lively at night, and luckily that night, we bumped into some competition or performance of groups of boys dancing to the Kpop songs. Well, it was not so bad.

Myeongdong is a tourist shopping attraction. But it doesn't seems to attract us that much, of course because they are not cheap! aha! The goods are much more expensive than in Dongdaemun, namdaemun an edae. Some people say, it is suitable for tourists coming from Japan, US or other higher currency rate country.

But it is still interesting to see the night life of Seoulite. Good night Seoul!

Seoul 1 : Accommodation



We accidentally met Adul and Wahab in Incheon Airport and follow them to our first accommodation in Seoul, the Bong's House. We took airport limousine bus No. 6011 to Daehangno and drop at Sungkyunkhwan University Station. It was seriously cold that night and we tried to search for the guesthouse as fast as possible. However, we really have no idea that "Seoul is a city with hidden alleys" which means that there's a lot of small alleys full of similar shops, bars and stalls that won't make it possible to search a place without a specific direction. We were like standing in the middle of the junction (in that freezing breeze of course!) trying to figure out which way to go but that was just useless~

In the end, we asked for some help from local people and luckily, a young couple ( I dont remember their names) was very kind to help us even though they didn''t really know where the place is. They tried to search in the navigator, found the Bong's house tel. no, and called them to get more specific direction. And they even guide us to the place in the middle of the cold night. May god bless u both!~



Finally, we reached the Bong's house at almost 12 am. But they still open the door and greet us happily. Adul and Wahab got a room for 45 000 won which is 22 500 per person and me, hubby and ateh got a 10% discount from 20 000 to 18 000 won per person for a room for 3. Our room was complete with a washing machine and a small kitchen just nice to cook some instant noodle or porridge. But the heater was not working that night so we were like sleeping in the fridge..haha..but the next day, we manage to meet Mr. Bong and he gave us a much better heater. Thank You :D


We stayed there for 2 nights and then moved to Windroad and Windflower GuestHouse for a less comfortable but a lot cheaper place. For the next 4 nights, Adul, Wahab and Ateh got room rate for 3 at 15 000 won per person and me and hubby at 17 000 won per person. Well as I am the account manager for the trip, I count every penny that can be saved coz 1000 won wasted is equal ro RM3.00. So if we can save 5000 a day, times 4 nights, times rm 3.00, we can save up to RM 60! Adul and Wahab can save a lot more don't they? So thanx to me for being so calculative~

A thing that you should know is Bong's house and Windflower guesthouse is just next to one another. And there's a few more guesthouse around that area such as Golden Pond guesthouse, happyroad, Backpacker's inside, Goldfish GH and a lot more. Please do some research before u go. For me, for a comfortable and lovely place, you can stay at the Bong's House but as a traveller, if you just want a place to sleep with shared kitchen facilities to make your breakfast, you can always go to Windroad GH.

P/S : Please get the specific direction that usually can be found in the Guesthouse's website to avoid the same silly thing happen to u in the middle of the night~ :D




Saturday, March 5, 2011

Bulan madu di awan biru: sinopsis pengembaraan cinta Siri 1


Salam. Setelah 3 minggu lebih menyepi kini aku kembali sihat untuk mencoretkan perjalanan manis kehidupan di laman maya. Berbagai dugaan melanda kami bulan lepas. Walaupun dilanda gelombang denggi, aku pada mulanya berfikiran negatif yang kami tidak akan dapat melaksanakan pelan bulan madu yang telah dirancang rapi oleh isteriku. Berkat doa dan jagaan rapi oleh keluarga mertua, alhamulillah aku dan isteri dapat menjana kembali platlet darah yang selama ini lemah hancur dimamah virus denggi.
Pelan rapi disusuli kajian terperinci telah dirangka oleh isteriku berbulan bulan lamanya. Pelan bulan madu di negara Winter Sonata, Korea. Cukup teliti. Beliau telahpun mahir menguasai bahasa negara tersebut dengan hanya menonton filem pendek dan menghafal bait bait lagu! Cukup kagum. Apa saja kumpulan yang wujud di Korea, semuanya meniti laju dibibir beliau. Rahsianya mudah, lagu K-pop di siaran 705 dan KBS movie di siaran 391. Dan tidak dinafikan, aku sendiri sudah mahir menyanyikan lagu lagu korea dek terpengaruh dengan isteri sendiri. (T_*)V
Pengembaraan kami dsusuli bersama oleh jurugambar setia kami, MSI dari photophenomgraphy studio. Kehadiran MSI satu anugerah kerana beliau secara automatik dilantik ke jabatan logistik membawa barang barang kami yang semestinya tidak sedikit. Stok makanan mewakili 64% dari jumlah berat bagasi. Maklumlah, pergi ke negara yang tiada nasi lemak mahupun roti canai ini perlulah dilengkapi dengan bekalan makanan halal yang mencukupi. Bekalan makanan halal seperti mee segera dan bubur segera dibawa cukup untuk hidup selama seminggu.
Perjalanan 4595km menaiki Air Asia X mengambil masa 6 jam. Kebetulan pula, seorang warga Korea duduk disebelah kami ketika penerbngan. Berbekalkan sedikit ilmu bahasa korea yang dimiliki, isteriku menyapa lelaki yang duduk disebelah kami. Mr Choo nama beliau. Aku hanya angguk dan geleng sahaja kerana sukar faham dialek English beliau. Isteriku mendominasi perbualan. Mungkin beliau teruja berjumpa warga Korean. Hehe. Sepanjang perjalanan di altitude 30,000 kaki dari paras bumi, aku hanya lena dibuai kebisingan enjin jentera terbang dan sekali sekala dikejutkan oleh pramugari pramugari cantik yang sibuk mengedar makanan dan menjual barang di kabin.
Kami disambut manis oleh kedinginan malam di Korea pada suhu -1 darjah celcius. Sampai saja di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, kami terus menebalkan lapisan fabrik dibadan. Tidak tahan dengan suhu ekstrem ibarat hidup di dalam peti dingin beku. Pastinya reseptor epidermis kulit mengalami renjatan suhu yang kritikal. Pertukaran cuaca dari suhu selesa panas di Malaysia kepada suhu takat beku ais di Korea. Aku begitu kagum dengan seni bina moden lapangan terbang Incheon. Begitu moden dan mesra pengguna. Tidak hairanlah lapangan terbang ini dinobatkat lapangan kedua terbaik di dunia. Menolak jauh KLIA mahupun LCCT yang aku sangkakan sudah begitu moden.
Setelah selesai urusan kastam dan sebagainya, kami meneruskan perjalanan ke bandar Seoul. Ketika menunggu bas, kami terserempak dengan 2 jejaka melayu ini, Adul dan Wahab yang kelihatan begitu mesra pengguna. Setelah bertukar sapa, aku isteri dan msi menandatangani memorandum persefahama MOU bersama Adul dan Wahab. Kami setuju gerak bersama sama ke Seoul kerana malam sudah larut disertai suhu yang kejam mencengkam reseptor kulit. Kami mengambil kesempatan ke atas mereka kerana mereka tahu Guest House mana yang hendak dituju. Dan mereka mengambil kesempatan ke atas kami kerana isteriku pandai berbahasa korea. Proses simbiosis berlaku. Shukur Alhamulillah kami sampai ke distinasi Bong Guest House walaupun hampir hampir sesat.
Sepanjang 6 hari di Korea, kami menetap di Bong dan Windflower Guest House yang begitu selesa berhampiran dengan penempatan pelajar pelajar Sungkyungkwan Universiti di Hyewa. Kawasan yang begitu meriah ibarat Jalan Bukit Bintang di KL. Kadar penginapan di Guest House 15,000 won seorang. Dalam Rm45 sehari. Layanan dari tuan rumah begitu selesa. Boleh memasak dan membasuh pakaian sendiri kerana di bilik disediakan dapur dan washing machine. Mode of transportation kami di Korea adalah menggunakan subway. Stesyen subway Hyewa hanya 200m dari tempat kediaman kami. Mudah untuk bergerak ke satu destinasi ke destinasi yang lain.
Antara tempat menarik yang kami lawati sepanjang 6 hari di bumi salji ini ialah Nami Island tempat penggambaran filem popular tahun 2002, Winter Sonata. Kami berkesempatan merasai titisan salji buat pertama kali ketika di Nami Island. Teruja dan jakun pun ada juga. Terletak kira-kira 1 setengah jam dari Seoul, kawasan Nami Island begitu romantis buat pasangan bulan madu seperti kami. Selain itu, aku menyambut ulangtahun kelahiran ku yang ke 25 di Namsan Seoul Tower. Begitu gembira apabila isteriku menguncikan kata kata cinta dan ucapan hari lahir pada ketinggian 1500 kaki pada paras laut disaksikan kedinginan malam pada suhu -7 darjah celcius pada A Lock Of Love, kawasan kunci cinta di N Seoul Tower. Sambutan ulang tahun yang paling unik pernah disambut selama 25 tahun hidup kt dunia ini!


to be continued

-end of part 1-

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails