Friday, October 12, 2012

Slab/Slai Unimap 2012/2013

Assalamualaikum wbt,

hari ni mrs cekodok nak bawakan satu peluang pekerjaan atau peluang hidup yang hebat. Diutamakan buat penduduk-penduduk utara yang mempunyai ijazah sarjana atau sarjana muda dan ingin melanjutkan pengajian ke peringkat sarjana atau phd dengan percuma, siap diberi gaji, elaun..pendek kata, anda dibayar untuk belajar...dibayar ok..dibayar!

sila skroll ke bawah

 TAWARAN BIASISWA UniMAP/SLAB & SLAI-KPT BAGI TAHUN 2012/2013
Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang ingin membina kerjaya sebagai Pensyarah Universiti, serta mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk memohon biasiswa di bawah Skim Latihan Akademik Bumiputera (SLAB) atau Skim Latihan Akademik IPTA (SLAI) 2012/2013 anjuran bersama Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT) dan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) bagi mengikuti kursus-kursus Sarjana/Ijazah Kedoktoran dalam bidang-bidang berikut:
Kejuruteraan Mikroelektronik, Kejuruteraan Elektronik, Kejuruteraan Pembuatan, Kejuruteraan Bahan, Kejuruteraan Polimer, Kejuruteraan Metalurgi, Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Elektrik, Kejuruteraan Kelestarian Tenaga & Tenaga Boleh Diperbaharui, Kejuruteraan Elektronik Kuasa, Teknologi Kejuruteraan Elektrik, Kejuruteraan Elektronik Industri, Kejuruteraan Mekatronik, Kejuruteraan Rekabentuk Produk, Kejuruteraan Elektronik Bioperubatan, Kejuruteraan Bioproses, Kejuruteraan Kimia, Kejuruteraan Biosistem (Kejuruteraan Pertanian), Teknologi Kejuruteraan Kimia (Bioteknologi Industri), Sistem Pertanian, Proses Kimia Industri, Kejuruteraan Perkhidmatan Bangunan, Teknologi Pembinaan, Kejuruteraan Struktur, Kejuruteraan Fotonik, Kejuruteraan Nanosains, Kejuruteraan Nanobioteknologi, Matematik Tulen, Matematik Kejuruteraan, Matematik Fizik, Matematik Gunaan, Matematik Komputasi, Pengoptimuman, Matematik Pendidikan, Matematik Kabur, Statistik, Keusahawanan, Kewangan, Perakaunan, Pengurusan Inovasi, Pengurusan Teknologi, Teknologi Pembuatan, Pengurusan Operasi, Pengurusan Kejuruteraan, Pengurusan Sumber Manusia, Pemasaran, Teknologi Maklumat, Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL), Komunikasi & Teknologi Maklumat, Psikologi, Media Digital, Penyiaran, Keusahawanan Sosial, Ekonomi dan Undang-Undang Korporat  

SYARAT-SYARAT PERMOHONAN
1. Calon-calon mestilah mempunyai:
a. Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dengan Kepujian atau Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dan Sarjana yang diiktiraf (untuk permohonan pengajian peringkat Ph.D).
b. Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dengan Kepujian atau Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dari universiti yang diiktiraf (untuk permohonan pengajian peringkat Sarjana).
c. Ijazah Sarjana Muda Perniagaan atau Keusahawanan dengan Kepujian atau Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dan Sarjanayang diiktiraf (untuk permohonan pengajian peringkat Ph.D).
d. Ijazah Sarjana Muda Perniagaan atau Keusahawanan, Kewangan, Perakaunan, Teknologi Maklumat, Pengurusan Sumber Manusia,  Pemasaran, Pengurusan Inovasi, Pengurusan Teknologi, Teknologi Pembuatan, Pengurusan Operasi dan Pengurusan Kejuruteraan dengan Kepujian atau Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian yang diiktiraf (untuk permohonan pengajian peringkat Sarjana).e. Ijazah Sarjana Muda Sastera atau Ijazah Sarjana Muda Sains atau Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dengan Kepujian dalam bidang berkaitan dan Sarjana yang diiktiraf (untuk permohonan pengajian peringkat Ph.D).f. Ijazah Sarjana Muda Sastera atau Ijazah Sarjana Muda Sains atau Ijazah Sarjana Muda Pendidikan dengan Kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf (untuk permohonan pengajian peringkat Sarjana).
2. Memperolehi kelayakan Ijazah Sarjana Muda dengan kelulusan sekurang-kurangnya Kelas Kedua Atas atau CGPA 3.0 ke atas.
3. Berumur tidak melebihi 35 tahun bagi pengajian peringkat Ph.D dan tidak melebihi 30 tahun bagi pengajian peringkat Sarjana.
4. Menyertakan cadangan penyelidikan yang lengkap.
5. Mendapat kepujian Bahasa Malaysia di peringkat SPM/MCE.
6. Bebas dari ikatan kontrak sama ada dari Kerajaan, Badan-badan Berkanun atau Firma.
7. Calon-calon mestilah benar-benar berminat dalam bidang pengajaran dan penyelidikan.
8. Calon yang masih belum tamat pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda tidak layak memohon.

CARA-CARA MEMOHON
Borang permohonan beserta maklumat berkaitan elaun serta kemudahan-kemudahan yang diperolehi di bawah Skim Latihan Akademik Bumiputera/IPTA boleh diperolehi sama ada dengan datang sendiri atau melalui pos dengan mengemukakan sampul surat berukuran 25cm x 32cm bersetem RM1.00 dan beralamat sendiri kepada:-
Jabatan Pendaftar 
Universiti Malaysia Perlis
Tingkat 1, Bangunan KWSP
Jalan Bukit Lagi
01000 Kangar
Perlis
(Sila catatkan SLAB & SLAI/UniMAP 2012/2013 dan nyatakan bidang pengkhususan di sudut kiri sampul surat permohonan)
Borang juga boleh diperolehi melalui laman web UniMAP -->>BORANG SLAB & SLAI
PERMOHONAN ADALAH DIBUKA SEPANJANG TAHUN

PERINGATAN
1. Pemohon adalah dikehendaki membuat persediaan awal dengan mengambil peperiksaan IELTS/TOEFL/GMAT/GRE (yang mana berkenaan) dan juga telah mendapat tawaran pengajian di universiti-universiti yang diiktiraf oleh kerajaan.
2. Borang-borang permohonan yang tidak lengkap tidak akan diproses
sebenarnya, mrs n mr cekodok tak dapat komisyen pun atas iklan ni, tapi sekadar mahu berkongsi untuk para belia di luar sana yang minat untuk sambung belajar tapi rasa nak kerja dulu. Peluang ini membolehkan anda belajar sambil bekerja sepenuh masa. Habis belajar, kerja dah siap-siap menunggu anda. Kerja kerajaan pula tu (bagi yang prefer kerja gomen la). Nasihat kami, kalau anda seorang yang minat belajar, janganlah ditangguh belajar tu atas alasan duit semata mata.. Kerajaan dah banyak anjurkan skim untuk membiayai kita, so pergunakanlah sebaik-baiknya.

psiloveu: untuk pertanyaan lanjut atau consultation percuma mengenai perkara ini, boleh hubungi emel mrs cekodok ok :)

Wednesday, August 15, 2012

PhD Tips #1

PhD tidak perlukan kebijaksanaan
Ia adalah tentang kegigihan anda.

Semua student PhD or Master by research pasti akan melalui perkara ini; 
1. hilang semangat, 
2. tak tahu apa nak buat, 
3. malu jumpa sv sebab takde progress.

Apa yang anda perlu lakukan mudah saja, pergi jumpa sv anda dan berterus teranglah pada dia masalah anda. Katakan saja anda tidak punya semangat atau blur tak tahu nak buat apa, pasti dia akan lakukan atau perkatakan sesuatu yang akan menaikkan semangat penyelidikan anda.

Kenapa?

Sebab dia lebih tahu asam garam selok belok PhD. 
Dan dia juga pernah melalui apa yang anda lalui, sebab dia pun pernah buat PhD jugak kan? heheh...

kalau anda terus sembunyi kepala dalam tanah, macammana dia nak tahu anda punya masalah kan? kalau kita tak cakap maka dia pun akan ingat kita ok je...

so ape lagi, berhentilah berlagak macho...give it a try!


Thursday, March 8, 2012

Mee Bandung Tanjung Emas @ Muar

owh sebenarnya dah lama nak buat entry ni tapi baru sekarang sempat transfer gambar...

entry ni ditujukan khas buat sesiapa yang mengidam makan mee bandung muar yang sememangnya tak best kalau makan kat daerah lain walaupun namanya sama...percayalah, muar memang syurga makanan..hihi



Mee bandung ni boleh didapati di foodcourt Tanjung Emas di bandar Muar..gerai No. 6 kalau tak silap...gerai tengah-tengah...lagi satu menu yang sangat sedap kat situ ialah rojak petisnya...ops meleleh air liur mrs ketika menaip ni..sebbaik jauh..hihi..harga RM4.00-4.50 kalau tak silap...memang berbaloi-baloi berbanding makan secret recipe..

Lagi satu yang memang famous ialah mee bandung hanifah yang terletak betul-betul tengah bandar muar...kitorang selalu pergi situ waktu sarapan pagi untuk makan sate pagi dan mee bandung...memang yummy..tapi nak bagi direction ke kedai tu saya tak reti la..hihi

psiloveu : kepada sesiapa yang alergik udang, tak payahla mengade-ngade nak try menu ni sebab dia memang penuh dengan udang kering, udang geragau, udang segar, keledek, telur, sawi dan daging.

Misi membasuh baju baby

Ketika pemeriksaan antenatal pada minggu ke 24 :

Nurse : awak dah beli baju baby?
Mrs : terdiam (eh, dah kene beli ke?)
Nurse : haa dah beli kan sikit2...dah kene sediakan dah ni..packing masuk dalam kereta
Mrs : ooo aah ade dah sikit2.. (padehal satu helai ape pun tak pegi beli lagi) hihi

Lepas tu start la kitorang beli sikit-sikit..kebetulan ada sale..memang berbaloi-baloi...mestilah baju baby yang comel-comel tu rasa nak beli semua kan..hahah..tapi kitorang tahan dulu..orang kata jangan beria sangat...tak banyak pun beli baju size newborn..2-3 helai je..sebab tak tahu nanti baby lahir besar mana n takut baby cepat membesar..yang selebihnya kitorang beli size 3-6 mths or 6-12 mths.

Lepas dah macam banyak barang tu, beli penyidai pakaian pulak, sepit baju and bakul baby. Bakul baby haruslah warna kegemaran ummi dia iaitu pink..hihi..nasibla kalau baby boy yang keluar ye...jambu la awak nanti ;p

Dah siap semua barang, dalam week 30 tu baru la mrs start membasuh semuanya...yelah baju2 tu orang dah pegang sana-sini kan..mestilah banyak kuman..






Rasa bahagia sangat bila tengok baju-baju ni bersidaian...rasa keibuan melonjak-lonjak..cewah..hahahah..
tapi mrs tak sidai kat luar pun sebab malu dengan jiran-jiran..kang diorang ingat dah beranak pulak..
mrs just sidai dalam bilik laundry and buka tingkap luas-luas bagi cahaya matahari masuk..
baby, cepatlah keluar kalau nak pakai baju-baju ni ^_^

Wednesday, March 7, 2012

Pregnancy timeline


wah..lama betul rasanya cekodoks tak update blog..malas campur tak sempat? heee...malas lebih besar sebenarnya..
Alhamdulillah mrs dah masuk 37 weeks of pregnancy...sedang menghitung hari, 17 more days to go to the expected due date...fuuuhh..
Sebelum ni mrs tak berani sgt nak update pasal pregnant walaupun hati melonjak2 nak share semua informations that I got through this pregnancy...iyelah takut juga pisang berbuah dua kali...org kata jgn gembira sgt, tunggu semua selamat dulu...
so today mrs upload gamba2 sepanjang pregnancy together with pertambahan berat badan..hehe...banyak ye naik...sebelum preggy berat mrs dlm 48-50kg camtu...total skrg dah naik 14.5 kg.. :D

1st Syawal @pekan
10 weeks
49 kg (berat turun sekilo akibat morning sickness)


This one was taken during our first anniversary celebration kat sushi east, honored to take the pic with the restaurant's owner yang sangatlah friendly..pipi dah start chubby walaupun perut tak noticeable -.-"
week 18 (4 month ++)
53 kg


week 19
kalau pakai jubah mmg org tak perasan preggy


These two pics was taken at the same day, but different brides and ceremony ye..hihi..chubby tak?
week 23 (almost 6 months)
56 kg

 
ni juga taken at the same day dengan gamba di atas...masa kat hotel before gerak g wedding nana..saje je letak pic with different angle bg nampak kurus sikit...kikiki ^_^

This one taken at Hyatt Regency hotel during hby's conference..2 hari selepas majlis nana & asiah

semasa attend antenatal class at Johor Specialist..diorang ajar buat senaman ni
26 weeks (6mths++)
59 kg

at izzati's wed..sehari selepas gambar di atas
(baju kurung boleh muat lagi)

at my cuz's engangement
week 27 (almost 7)
60 kg


bercuti di Mersing..eh muat lg baju kurung..
week 31 (almost 8 mths)
61.5 kg



morning walk at taman gelora
week 35
63 kg

PC fair @ECM
week 37
64.5 kg

Morning walk @taman tasik
week 37
64.5 kg

Penambahan berat badan mrs semasa trimester kedua adalah membimbangkan....masa mula2 preggy, mrs ambil anmum coklat sebab tak lalu sangat nak minum susu putih...tiba-tiba check darah masa week 13, gula jadi 12. pelik sebab mrs tak suka minum air manis...masa tu dah habis 3 kotak anmum..then mrs berhenti ambil anmum ganti dengan mamil gold ori dan fresh milk...after 2 weeks gula turun jadi 7, slps sebulan turun normal jadi 4. Apabila gula dalam darah tinggi, dia akan menurunkan kadar metabolisme kita...sebab tu lah masa mula2 mrs naik banyak sangat kot...masuk 3rd trimester alhamdulillah berat naik dalam 1-2 kg je sebulan...skrg ni, naik stgh kilo je in 2 weeks..heee...kalau naik banyak sangat, bahaya nanti baby besar n kita pun susah nak dapatkan berat ideal balik kan...eh boleh ke dpt ideal balik ni??we'll see then...hihi

Sunday, January 1, 2012

Chicken Chop RM5 @ BBU

Nyum Nyum Nyum~
ini cerita chicken chop..
RM5 je!! percaya tak??
kat JB ni mmg banyak kedai yang offer Chicken Chop dgn harga RM5 contohnya di Taman teratai, hutan bandar, taman universiti dll.
Tapi kali ni cekodokians terjah Angah D&C untuk try Chicken CHop dia..
owh kuah black paper dia mrs memang suka sebab manis dan pedas...tapi mr cekodok tak suka sangat sebab mr mmg tak suka black paper pun..hehe
Ayam dia bagi 2 ketui, tak banyak tepung so basically tak rasa lelemak atau oil yang bergenangan..
memang betul-betul rasa daging ayam sahaja..boneless and skinless!
served with coleslaw, salad and fries..with mayo as u can see in the pic..
serving time?? less than 5 minit!! can u believe that??
mrs set masa dari turun kereta, cari tempat duduk, tunggu order, makan, sampai kembali ke kereta semula, tak sampai 20 minit pun!!
so kawan-kawan kat JB bolehla cuba!


Restaurant Angah D&C
24, Jalan Padi 2, Bandar Baru Uda

Ada banyak lagi menu lain seperti lamb chop, steam burger dll..harga semua memang affordable sangat2~ 
^_^

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails