Sunday, February 3, 2013

Jadual elaun sara hidup slab/slai malaysia 2013

Memandangkan baru-baru ini ada isu mengenai kelewatan masuk elaun slab/slai dari KPT, dan juga isu mengenai jadual baru elaun iaitu 4 bulan sekali, maka disini saya membuat analisis dan jangkaan tarikh kemasukan elaun yang seterusnya bagi tahun 2013.

Berikut adalah jadual kemasukan elaun bagi tahun 2012 berdasarkan penyata ledger KPT.

JADUAL ESH 2012
ESH Feb, Mac, April 2012
17 Januari 2012
ESH Mei, Jun, Julai 2012
17 April 2012
ESH, Ebuku, Ealat Ogos, Sept, Okt 2012 **
20 Julai 2012
ESH Nov, Dis, Jan 2012
24 Oktober 2012
Berdasarkan tarikh kemasukan elaun pada tahun lepas, berikut merupakan tarikh jangkaan kemasukan elaun bagi tahun ini (2013). Mulai tahun ini, KPT akan memberi elaun sara diri setiap 4 bulan sekali.


JADUAL ESH 2013
ESH Feb, Mac, April, Mei 2013
20 Januari 2013 (masuk lewat 1-5 Feb)
ESH Ebuku, Ealat Jun, Julai, Ogos, Sept
20 Mei 2013 (masuk lewat 30 Mei)
ESH Okt, Nov, Dis, Jan 2013
20 September 2013
ESH Feb, Mac, Apr, Mei 2014
20 Januari  2012


Please bear in mind bahawa ini adalah jangkaan sahaja berdasarkan pengalaman. Sebarang perubahan atau ketidaktepatan data di atas adalah amat dikesali.
Bagi rakan-rakan yang masih belum menjadi ahli group felo/tuto ipta di fb, marilah kita sama-sama join disini :)

Sekian laporan. 

74 comments:

Anonymous said...

Tank tuk info pembayarn 2013..awk dah msuk ke elaun tuk bln feb and ke atas?mine?belum lg. nice knowing you ya...

Mohd Reza Azmi said...

Saya punya pun belum masuk lagi.. kenapa ar kali nie elaum lambat masuk??

mrs cekodok said...

salam, bg akaun cimb dah masuk 1 feb hr tu..and utk akaun bank islam masuk 5 feb.
Mungkin awak perlu call kpt clarify knpe tak masuk lg..takut2 terlepas pandang. Tapi ini utk pelajar di malaysia ye, yg luar negara sy tak tahu :)

Anonymous said...

hi mrs cekodok...

ur info really helpful..nak tnye sikit, slps habis pengajian master, mcm mna nk dptkan elaun akhir pengajian tu yer...

Anonymous said...

Assalam cekodok, borang permohonan xleh nk download la.Tolong saya.

mrs cekodok said...

Elaun akhir pengajian boleh dapatkan borang di sini

http://www.mohe.gov.my/portal/images/penajaan/doc/borang/pensyarahipt/elaun_akhir_pengajian.pdf

hantar pada pendaftar untuk pengesahan dahulu.

Shaqiera said...

Salam...

Update : Elaun masuk 26/09/2013 untuk sampai Jan 2014 punye :)

Selamat berjimat!!

ahmad said...

Salam,saya pny ESH utk Okt-Jan2014 blum msuk lg..utk mklmn,saya wat PhD di utm JB, gune bank islam utk biasiswa SLAB..Sy ctct KPT n diorg bgtau mybe msuk awal oktober..ada apa2 info x.?

Anonymous said...

Salam..ada yang masuk awal..ada yang masuk lewat..tapi selalunya paling lambat pun awal oktober dalam 1 hingga 5 oktober baru masuk..kalau tak masuk lagi selepas 5 oktober 2013..kena call KPT untuk semakan...

Anonymous said...

Kenapa ye lejar KPT tak update2 lagi?. Elaun bulan 6 lepas dia tak masukkan dalam lejar..hari tu tanya org KPT. Dia mmg cakap yang lejar tu x updated..tapi yang peliknya, yuran kemasukkan baru2 ini dia ada masukkan dalam lejar tu...sesiapa ada info x?.

Anonymous said...

Elaun saya pun belum masuk lagi untuk Okt2013-Jan2014...sy pakai cimb. Ada sesiapa yg pakai Cimb dah terima duit elaun KPT?

Nurul Alifah Jatarona said...

saya pun akaun cimb xmasuk lagi

zaidieadha said...

Saya punya akaun Bank Islam..lagilah tak masuk lagi..dh hujung bulan 9 ni..hopefully awal bulan 10 dah masuk

Anonymous said...

Sy blm masuk jg. Usually dia ckp bank islam akan masuk dulu. Tp kalau bank islam blm lama lg la cimb ni

Anonymous said...

CIMB tak masuk lagi (setakat jam 7:50 mlm)

Anonymous said...

Elaun belum masuk lagi (Bank Islam setakat jam 6.32 pagi) sesiapa yang dah masuk minta update...

Anonymous said...

Elaun belum masuk lagi (Bank Islam setakat 9.27 pagi)..hehe

mr cekodok said...

akaun bank islam sy ms tidak berganjak angka digitnya

Anonymous said...

CIMB pn belum masuk

Anonymous said...

Updated..(Akaun Bank Islam 11:25 pagi..masih belum masuk lagi elaun nya)..hehe..jangan tension..sekadar brkongsi

ahmad said...

Assalam ESH sy utk okt- jan2014 pun maseh belum masuk kt bnk islam..hrp kwn2 smua brsabar,yg pasti elaun TETAP masuk, CUMA cepat@lambat je..

ahmad JB said...

UPDATE TERKINI DPD KPT (1 Okt, 2.05pm). Pegawai KPT memaklumkan bahawa ESH utk Okt-Jan2014 akan masuk pada 3@4 Okt 2013 (khamis@jumaat). So,sila semak akaun bank masing2 pd tarikh yg brkenaan..hrp maklum. Info dpd: Penolong S/U Bahagian SLAB/SLAI, KPM.

mr cekodok said...

ok tq ahmad JB for the info. at least xde la sejam skali kita log in nk check baki akaun

ada dorg ksi reason x knp elaun okt-jan14 lmbt msk?lmbt plk bln ni

azeera sofea said...

Btul..kalau ada kluar jadual bayran elaun dri KPT kan senang...x delah kita asyik nak check akaun...x kesah lambat atau cepat..at least kita sedia mklum dgn jadual bayaran yg telah ditetapkan

ahmad JB said...

Assalam,update terkini ( 2 Okt, 7.00am). ESH slab/ slai utk bln okt- jan2014 DAH MASUK dlm Bnk Islam..!! Sila semak byrn dlm bank masing2. Selamat brjimat-cermat:-)

raziq said...

Updated terkini..elaun ESH bulan Okt hingga Jan 2014 sudah masuk dlm akaun bank islam hari ini 02/10/2013 jam 7.12 pagi..selamat berjimat semua

Yanny Yaacob said...

Cimb blm kan? Sehari lambat usually

Anonymous said...

Saya dari usm, already 6th okt..ESH dr oct-jan 2014 tak masuk2 agi..shud I call the higher authority?

Anonymous said...

Tak apa yang dah masuk. Saya buat phd d ukm. Dari bulan 8 hingga kini x masuk2 lagi. Lagi lah sedey

Daus Mazalan said...

@mr cekodok nk tnya, elaun kpt bagi pelajar tahun 1 sesi 2013/2014 akn masuk bila ye..??

Anonymous said...

elaun kpt belum masuk sejak sept 2013. tertanya2 jugak. semoga masuk dalam bulan ni (jan 2014), amin.

ahmad JB said...

Assalam,update tekini dpd JPT KPM, bhg biasiswa.. Pembayaran ESH, elaun buku, dan elaun alatulis telah disemak. Byrn akn masuk sebelum hari raya cina iaitu sebelum Feb 2014. Sila semak akaun msg2 pd tmpoh yg bkenaan -maklumat dpd Pen S/U unit slab slai JPT..

ahmad JB said...

ESH adalah untuk tempoh 4 bulan iaitu bulan Feb-Mei 2014....

mrs cekodok said...

terima kasih byk atas makluman. Sesiapa yg dah masuk elaun bolehla update kat sini. Klu x silap cimb system will be down 31 jan - 3 Feb.

mrs cekodok said...

terima kasih byk atas makluman. Sesiapa yg dah masuk elaun bolehla update kat sini. Klu x silap cimb system will be down 31 jan - 3 Feb.

Anonymous said...

Salam saya pelajar baru nak mendaftar di utm utk master progrm, saya nk tnya bagaimna nk mohon biasiswa slab ni ye borangnya,dan biasiswa ni diberi untuk full time study je ker klo ambik part time bole mohon juga ker?

mrs cekodok said...

salam anon,
kalau part time xboleh mohon. Utk borang, perlu rujuk pendaftar bhgn cuti belajar atau feloship mana2 uni yg awak berminat.

Anonymous said...

Salam,
Saudara Ahmad JB, ni termasuk yang kat UK sekali ker....

zikqri said...

Salam Anon
Kalau di UiTM..pemegang biasiswa SLAB mesti dikalangan Pensyarah Akademik yang sudah berjawatan tetap..ada beberapa syarat lain yang telah ditetapkan...biasanya SLAB ditawarkn pd peringkat PhD..kalau master akan ditawarkan TPM...

Chip Glasgow said...

Elaun kat UK tak masuk-masuk lagi ni! Pening kepala dah memikirkan.

zikqri said...

Updated terkini...elaun sudah masuk hari ini 29 januari 2014 bg akaun bank islam

ahmad JB said...

As salam semua.. Elaun sara hidup SLAB bg Feb-May + elaun alatulis + elaun buku dah masuk ke akaun Bank Islam. Sila semak akaun msg2 ye..n slamat berjimat cermat.. *Brkenaan dgn elaun utk student UK, tak dpt dipastikn krn Pegawai KPT hnya maklumkn elaun SLAB akn masuk b4 hari raya cina.. Hrp2 dh masuk skali utk plajar2 di UK dan di luar ngara yg lain..

Anonymous said...

CIMB belum lagi masuk... Baru je check :(

Anonymous said...

Bila cimb nak masuk ni uwarghhhhhh

Chip Glasgow said...

Stress sgt ni elaun UK tak masuk lagi hingga ke saat ini. Mcm2 bil nak kena bayar kat sini, semuanya direct debit. Dan jika account kosong maka bank akan kenakan penalty £30 utk setiap unplanned borrowing facility.

Anonymous said...

alhamdulillah.. elaun bank islam, belajar dalam negara, dah masuk.. thanks for the updated info =)

Anonymous said...

cimb setakat ni belum. Ada sesiapa cimb dah masuk ke?

Anonymous said...

Sapa2 boleh tolong update tak elaun UK tak msk lg....sedihnyerrrr...byk benda nk kena byr ni..sewa rmh..bil yg mcm2 dsbg....waaaaa bila mau msk ni???

Manchester student said...

Teruk betul KPT ni sbb masih belum bagi elaun ke UK!! Dah ler bank di Malaysia pun tak benarkan transfer duit dari Malaysia sbb cuti Chinese New Year! Mcm2 bil nak kena bayar nih! Kurang ajar betul KPT ni!!

Shaqiera said...

Salam semua..

ESH bagi student di USA baru masuk hari nie. Hopefully untuk student UK pon dah dapat.

Anonymous said...

salam,

Canada pon belum masuk lagi..alahai KPT ni...

pelajar uk said...

setakat ni elaun belum masuk untuk pelajar uk. sy rasa staff yang handle pembayaran ni tak faham kesusahan yang dialami oleh pelajar bila elaun lambat masuk, tu sebabnye sampai elaun diproses lewat macam ni. malah staff kpt x ada pun nak buat official announcement bila elaun akan masuk supaya pelajar boleh merancang pembayaran bil2. akaun saya dah sampai negatif value dah sbb bil2 semua ditolak automatik secara direct debit, bank akan caj berganda untuk overdrafting. agen rumah dah tepon hari2 mintk bayaran sewa rumah, kalau xbayar, mau saya di halau dari rumah ni nanti. kpt tgh cuti raya cina skrg ni mesti takde terpikir pun kan kitorg kat sini mcm mana... memang sangat sangat tertekan, Allah je yang tahu.

Dr. Abdullah said...

Kita patut mengutarakan hal ini secara berkelompok kepada KPT. Kita datang belajar bukan untuk berfikir tentang masalah lain. Kita perlu fokus kepada pelajaran kita dan tindakan KPT ini secara jelas menjejaskan fokus kita dalam pelajaran, dan menambah masalah kita di perantauan.

Ada platform yang kita boleh bersama mengutarakan pendapat kita dan menghantar notis kepada pihak yang berkenaan?

UK said...

Betul tu. Keadaan bagi pelajar UK tersangatlah stress disebabkan perbuatan KPT ni. Akaun saya pun dah negative dan dah dikenakan charge overdraft sbnyk £50 disebabkan direct debit bills. Secara jujur saya tak dpt tumpukan perhatian terhadap research work for the past 3-4 days disebabkan keadaan ini. Kalau bank tak charge overdraft tak mengapa, masalahnya bank charge, dan kemungkinan ia akan mencapai sehingga £100.

Anonymous said...

Cimb ada maintainance so hari ni baru bole open web tp tgk account number bertukar so mcmana? Affect tak scholar? Snb previously 14 digit skrg dah jd 10 digit...huhu...diorg ni menyusahkan orgla

Anonymous said...

Biasiswa vimb dh msk ke blum? Saya blum

Anonymous said...

akaun CIMB saya pun masih tak masuk lagi...bilalah agaknya

Anonymous said...

Alhamdulillah CIMB dah masuk hari ni

Anonymous said...

ada jadual pembayaran elaun slab utk 2014 tak..

Anonymous said...

Boleh tolong update tak siapa2 yang di Australia elaun slab dah masuk atau belum. Tengah menunggu ni..

Anonymous said...

Salam..agak2 bila ye elaun esh jun-sept akan masuk ye?

edliesya said...

Ade sesiapa dh dpt esh jun-sept2014?

Anonymous said...

Elaun esh sept-dec - dh msk ke blum?

mrs cekodok said...

Next allowance adalah untuk october-January 2015.

Dijangka masuk selepas 23 September 2014.

Anonymous said...

Ada sape2 tau elaun uk masuk bila?

Anonymous said...

Salam. Biasanya elaun sara hidup (sy guna Bank Islam) akn masuk pd tarikh gaji kerajaan. Cth: elaun utk Okt-Jan akan masuk pd tarikh byrn gaji bulan Sept. Utk bank yg lain, saya xpasti..

Anonymous said...

I'm in Australia and elaun okt-jan dah masuk today

Anonymous said...

Update 26/9/2014. ESH utk bulan Okt-Jan dah masuk pd jam 7:05am (utk Bank Islam). Slmt berjimat cermat..utk bank lain sy x pasti

Miss Lavender said...

Update:17/1/15,7.11 a.m.elaun kpt dah masuk untuk feb-mei 2015.bank islam.

Perniagaan Internet said...

Okt 2015- Jan 2016 tk ada yg nk tlg update? Setakat hari ni Jam 8.35 pagi BIMB Dalam Negara blm masuk

Perniagaan Internet said...

Okt 2015- Jan 2016 tk ada yg nk tlg update? Setakat hari ni Jam 8.35 pagi BIMB Dalam Negara blm masuk

najihah nurul said...

Harini pun xde lg..😂

najihah nurul said...

Harini pun xde lg..😂

najihah nurul said...

Harini pun xde lg..😂

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails