Thursday, August 1, 2013

Elaun SLAB/SLAI untuk pergi attachment Luar Negara selama 3 bulan

Okay makanya dengan ini, saya update entri sebelum ini.
Kali ini tentang perkara yang sentiasa menjadi persoalan di hati semua orang iaitu ELAUN! hehe

Dipendekkan cerita, untuk attachment ni KPT akan bagi kita elaun-elaun seperti yang dinyatakan dalam surat di bawah ni.



Surat ini kita akan dapat selepas permohonan kita diluluskan. Bagi pengajian di bawah 6 bulan, KPT takkan tanggung keluarga. Jadi faham2lah, kami pergi sana tu, tiket mr cekodok n miss dina adalah hasil mengorek tabung! heheh

a) Elaun sara hidup

- Bagi negara Perancis, dia bagi sama macam student PhD kat sana iaitu 1112.57 Euro. Untuk lain-lain negara boleh cuba rujuk elaun dia di sini.

-Kita takkan dapat elaun penempatan dan lain-lain ye, maka dari elaun ni pandai-pandailah kita budget untuk sewa rumah, makan, pengangkutan dan sebagainya. Kami sewa bilik di rumah Fred, dalam 600 euro sebulan (fully furnished), so 500 euro tu untuk lain-lain.

-Oleh kerana kita dah dapat elaun kat malaysia jugak kan, diorang akan buat pelarasan elaun tolak tambah sana sini untuk memastikan kita dapat amaun yang sepatutnya, tak lebih dan tak kurang. Maksudnya kalau kt dah dapat elaun malaysia untuk bulan tu, dia tolaklah 900 dari elaun Perancis tu. Nak cerita lebih2 pun nanti hangpa pening, so nnt tunggu je la diorang bagi jadual tu.

b) Tiket - tiket pergi dan balik boleh beli sendiri lepas tu claim, atau suruh pendaftar belikan

c) Yuran - selepas mendaftar, minta lab/uni oversea tu untuk issue invoice dan hantar pada KPT

d) Elaun pakaian panas
- 3 tahun boleh sekali je mintak, atau sekali sepanjang pengajian.
- nilainya RM1500
- Selepas dapat kelulusan permohonan, jangan lupa isi borang permohonan elaun pakaian panas dan hantar pada pendaftar ok. Nanti pendaftar hantar pada KPT. Kalau tak hantar borang ni, jangan harapla 1500 tu nak masuk saja2.

Ok itu sahaja. All the best sekali lagi!

8 comments:

Anonymous said...

Salam TQ ya for all the info. Sangat membantu.

mrs cekodok said...

sama-sama. Semoga dapat membantu apa yang patut :)

chicken_floss said...

nice info. btw nak tnya, how long it takes to process the form? if apply after 6 months, fmly diorg tanggung ke? :) skg u bt attachment ke?

Anonymous said...

Salam .. Nk taye...mcmmane dan kat mane nk dpatkn borang elaun baju panas.

TQ

mrs cekodok said...

salam, saya google sahaja dan download di page utem

http://www.utem.edu.my/pendaftar/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=1252&Itemid=147

Anonymous said...

Terima kasih mrs cekodok...

jari jemari said...
This comment has been removed by the author.
jari jemari said...

Mrs cekodok nak tmye sikit, statement kat atas tu mcm kpt x cover elaun keluarga kalau attach bwh 6 bulan...kalau lebih bole la kan? Berapa lama tempoh maksimum nak buat attachment?

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails