Sunday, September 14, 2014

Jadual elaun sara hidup slab/slai malaysia 2014/2015


JADUAL ESH 2014/2015
ESH Okt, Nov, Dis, Jan 2014/15
23 September 2014
ESH Feb, Mac, Apr, Mei 2015
23 Januari 2015
ESH Jun, Julai, Ogos, Sept 2015
23 Mei 2015
ESH Okt, Nov, Dis, Jan 2015
23 September 2015

Please bear in mind bahawa ini adalah jangkaan sahaja berdasarkan pengalaman. Sebarang perubahan atau ketidaktepatan data di atas adalah amat dikesali. Bagi rakan-rakan yang masih belum menjadi ahli group felo/tuto ipta di fb, marilah kita sama-sama join disini :)

234 comments:

1 – 200 of 234   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Salam...ada yang dah masuk ke?sy check pg ni belummasuk lagi...

Anonymous said...

Belum lagi. Insya Allah petang ini atau esok.

mrs cekodok said...

belum lagi..pernah lewat sampai 1hb pun ada..tp masa tu kpt baru tukar ofis..

Anonymous said...

sekadar bertanya, tahun ni memang tidak di beri elaun buku dan perkakas ke?

Anonymous said...

sekadar nk bertanya. tahaun ni elaun buku dan elau perkakas tidak diberi ke?

mrs cekodok said...

Setiap tahun mesti ada inshaaAllah..kecuali kalau dah masuk extension xdapatlah..tp time dpt tu bergantung bila pendaftaran masing2..klu daftar september biasa dia bg time elaun bulan june.

Anonymous said...

salam... nak tanya ada ke yang dah dapat elaun?

Anonymous said...

ESH oct-jan bank islam dah masuk..

Anonymous said...

ESH feb 2015 - may 2015 bank islam dah masuk

Anonymous said...

ESH Jun-Sept 2015 dah masukk.
Tapi Elaun Buku takde lah.Bila sebenarnya dpt elaun buku eh?

Martha Isabelle Wilfred said...

Syukur la elaun awak dah masuk.. Biasanya kalau saya elaun buku dan perkakas masuk januari.

Anonymous said...

saya punya tahun lepas Elaun Buku dan Alat Perkakas masuk bulan 5 cmni la.. skali ngn ESH Jun - Sept.. jom kite email bahagian biasiswa KPM

Martha Isabelle Wilfred said...

Lerr.. Maksudnya tak semua dapat elaun perkakas dan buku serentak eh.. Saya masih lagi tunggu elaun ESH jun-sep belum masuk2 juga.

Anonymous said...

Ada lagi yg elaun diorg dah masuk tak?

Anonymous said...

yang belajar di UK, ade yang dah masuk ke?

CorrelleTefalShopUK said...

Saya belum masok.. sapa2 yg belajar di UK dah masok?

Anonymous said...

Setakat ni belum lagi..

Anonymous said...

sy blaja di UK dah masuk baru cek kul 3,30 pm waktu UK

CorrelleTefalShopUK said...

Alaaa..sy belum...anybody yg belum masok?

Anonymous said...

yg blaja kt Australia ada yang dah masuk tk?

Anonymous said...

Saya di Canberra. Dah masuk Jummat minggu lepas lagi.

Anonymous said...

Sy belajar d UK.. Belum masok2 lagi ni.. 8.30pg waktu UK...

Anonymous said...

Anybody sedang belajar d UK dh terima elaun? Sy belum lg.. perlu ker nak call KPT?

Anonymous said...

Ada sesiapa yang belajar IPTA ke? bagaimana ESH anda? saya dapat kurang dari sepatutnya. Sepatutnya saya dapat rm 3600 untuk 4 bulan, tapi saya dapat 2970. Then, elaun buku dan perkakas pun x dapat lagi...

Anonymous said...

Buat masa ni, elaun saya tak masuk lagi. Nak bayar sewa rumah :(

Anonymous said...

Belajar d mana eik?

Anonymous said...

Ada siapa2 yang belajar di UK yang dah dapat elaun?

Anonymous said...

Saya belajar d UK... juga belum menerima elaun.. tapi ada juga rakan2 yang dah terima...

Anonymous said...

Rakan sy di York dan London dah dapat. Tapi saya di Sheffield masih belum lagi...

Anonymous said...

Maaf baru check. Sheffield dah masuk. Alhamdulillah

Anonymous said...

salam yang di malaysia dah masuk ka melalui cimb ?

Anonymous said...

Salam, saya di IPTA. Dah masuk dari minggu lepas. bank CIMB.
Anon (May 25 5.34PM) Rasenye tu kes macam saya. Sebab tamat belajar awal September 2015. So, dr Jun - Ogos kire penuh = RM2700. Masuk September 2015 die kira hari. Anggaran saya RM30 sehari. Anon abes blaja September gak ke?

Anonymous said...

elaun buku dan perkakas tuk pelajar UK masuk kali ini (jun-sept) jugak ke?

Anonymous said...

Salam...nk tanya bulan ni masuk elaun kpt? elaun perkakas n buku?

Anonymous said...

UK sape nak masok angkat tangan

Anonymous said...

Hi guys. Nak tanya, saya pelajar PhD di UK. Visa saya akan tamat tempoh dalam awal Jan 2016 (3 tahun, minimum), padahal, study secara kebiasaannya sekitar 4 tahun (maximum). So my question is

i) saya perlu apply visa lanjutan ke? adakah visa Doctorate Extension Scheme? sebab saya check, fees sekitar £439 plus tuk beberapa bulan sahaja (sebab visa diberikan sampai early May actually. Plus, kalau nak apply lanjutan, kena bayar lagi healthcare surcharge sekitar £225.

ii) Boleh tak kalau kita tak apply visa lanjutan and keluar dari UK sebelum visa kita tamat (contohnya ke Perancis) dan kembali ke UK. Sebab Malaysian passport boleh stay di UK up to 6 months kan.

Nasihat pleaseeee...........

Anonymous said...

UK dah masok. hohoho....

Anonymous said...

Wahh kpt dh masuk ke?elaun perkakas n buku masuk sekali x?

Anonymous said...

Ada yg dapatelaun KPT tak bulan ni?

Anonymous said...

Belum ada tanda2 lagi elaun (dlm negara) msk

Anonymous said...

Aduyai.. Ni rasa2 nak pitam dah ni. Harap2 dapat la bulan ni. Fuhh..fuhh..

Anonymous said...

Tumpang tanya. Kpt bayar masuk akaun luar negara atau dalam negara? Bayaran elaun 4 bulan di sekalikan ke?

Anonymous said...

Akaun luar negara bagi pelajar luar negara dan akan dimasukkan 4 bulan sekali.

Anonymous said...

Terima kasih banyak! Biasanya masuk first time lambat ke? Risau pula lambat masuk. Rent nak due dah.

Anonymous said...

Tak pasti pulak. Tapi kebiasaanya di antara 20-30 haribulan dah masuk. Macam saya hari tu 1st time tu 25 haribln dah masuk dah.

Unknown said...

Sy d adelaide pon blum dpt..

Anonymous said...

Rasanya semua pelajar luar dan dalam negara belum dapat lagi. Saya di Canberra. Kawan yang di Melbourne pun belum dapat juga.

Anonymous said...

Aritu sy cll kpt..diaorg ckp bln ni lmbt dpt elaun coz tkt officer baru yg incharge & diaorg lmbt dpt waran..huhu

Anonymous said...

Laa.. Ye ke? Mcm tu pula. Tapi takpela kita tunggu je mcm mana kan..

Anonymous said...

Rasa2 ada kemugkinan hari isnin dapat ke ye?

Anonymous said...

Pagi2 dh check bank acc.hmm hampa..xpenah elaun kpt lmbt smpi mcm ni

Anonymous said...

Betul,rasanya sebab public holiday kat malaysia

Anonymous said...

Kena tunggu lagi la. Harap2 minggu ni dapat la.

Anonymous said...

tu la..kerani KPT tu cakap diaorg schedule ESH 29hb jan dpt..tp klu xsmpt awal bln2..kt doa jelah dlm mngu ni masuk..gara2 diaorg lmbt dpt waran pengurusan

Anonymous said...

29hb ni mungkin baru masuk??? Wuwuwuwu kering sangat dah ni.

Anonymous said...

29hb tu kpt baru nak masukkan elaun atau elaun dah masuk 29hb tu? Sebabnya saya di uk, kalu 29hb baru kpt nak buat payment, maknanya minggu pertama februari baru duit masuk bank. Aduiiii 1 feb dah kena bayar sewa rumah uni. Kalu duit dalam bank x dak amount utk dipotong, kena caj denda pulak nanti. Wuuuuu nangis... T_T

Anonymous said...

Kwn sy di NZ dh dpt elaun pg td...inshalh dpt la tu :)

Anonymous said...

Mudah-mudahan.. Kita tunggu sama2. Banyak2 bersabar kawan2. 2016 ni sememangnya banyak cabaran dan dugaan lagi2 kepada pelajar2 yang memohon "extension" macam kami ni. Dari tahun lepas dah mohon tak tahu keputusan macam mana.

sweetnsours said...

kawan saya kt japan hari jumaat lepas dah masuk (22/1/2016)...saya kt melbourne belum masuk lagi sehingga hari nie (26/1/2016)....

Anonymous said...

alhamdulilah USA dah masuk

Anonymous said...

Alhamdulillah..dlm negara dh masuk..

Anonymous said...

Alhamdulillah... Uk belum masuk...

Anonymous said...

Melbourne x dapat lagi 27/1/

Anonymous said...

Alhamdulillah, elaun utk di UK dah masuk.

Anonymous said...

di jepun rata2 dah dapat

sweetnsours said...

Syukur...saya di melbourne..bru jer masuk elaun.. (27/1/2016)

Anonymous said...

sy d adelaide pon belum. sobsob.

Anonymous said...

Biasanya kalau dpt dia inform dekat email kan?

Anonymous said...

saya xpernah dpt email. just check acc online.

Anonymous said...

Sweden belum dpt.

Anonymous said...

Penantian itu suatu penyiksaan.

Anonymous said...

Rasanya saya sorg je ni belum dapat.

Anonymous said...

Saya pun belum dapat lagi~

Anonymous said...

Agak2 dpt x malam ni. Cheq dah ketaq lutut ni xterbayar bil2 kehidupan.

Anonymous said...

Baru hari ini (11-02) masuk elaun ESH sahaja TANPA Elaun Buku dan Perkakas.

Anonymous said...

salam. nak tanya. ada sesiapa yg baru dpt tajaan april 2016?

Anonymous said...

Sapa2 dah dpt ESH June-Sept 2016..please any update...

Anonymous said...

sy baru dpt tajaan april lepas. tak dapat lagi elaun. da call KPT, dia kata ada masalah sistem. most probably urusan pembayaran elaun akan start early June. hopefully. hmmmm.

Anonymous said...

Melbourne not yet (2.27pm) :)

Anonymous said...

Di jepun ada yg dh masuk

Anonymous said...

Dalam negara, belum lagi (2.38pm)

Anonymous said...

Adelaide pon blom. Sobsob😭

Anonymous said...

dalam negara..not yet (8:48pm)

Anonymous said...

Germany, belum lagi

Anonymous said...

Sama dkt US...May 23rd 2016 (2.23pm) belum lagi masuk

Anonymous said...

Menunggu scholarship KPT ni mcm tunggu "bulan jatuh ke riba"....diaorg ni dah tau tiap kali cycle payments...buat la awal..bukannya benda baru benda ni...

Anonymous said...

Ireland pun belum lagi ��

Anonymous said...

KPT kata baru nak process payyment this week.huhu

Anonymous said...

Hmmm..KPT..KPT...kalau nak ckp stupid org kata kasar sgt...tapi benda benda ni bukan setahun dua diaorg buat process benda ni..kalau dioarg dah ckp br process..nampakanya tunggu lagi 2 minggu br masuk..STUPID KPT!!!!

Anonymous said...

what? baru nak proses? gov mmg xde duit nk byr elaun ke ni?

Anonymous said...

Saya buat master kat melbourne..Esh june-sept 2016 saya baru jer masuk just now..syukur Ya Allah..in sha Allah on the way tue... :)

Anonymous said...

Owh..alhamdulillah..hope yg dlm negara pun cpt masuk..

Anonymous said...

Sy luar negara, inshaAllah masuknesok sbb dh appear dlm pending transaction. Boleh semak kat biasiswa.mohe.gov.my/ledger, sy punya dh dibuat transaksi 16mei haritu. Jd alhamdulillah lepas smgu lebih nah masuk dh. :)

Anonymous said...

Elaun buku dan pekakas dibyar sekali ke?

Anonymous said...

Alhamdullilah Ireland dah masuk. (24/5/2016)

Anonymous said...

Alhamdulillah, Adelaide pon da masuk ;)

Anonymous said...

Dalam negara tak masuk lagi. Walaupun dah appear dlm ledger masuk 16 mei.

Anonymous said...

pukul 5 lebih tadi check lagi sekali pun belum masuk yang dalam negara

Anonymous said...

Dalam negara dah masuk

Anonymous said...

nak tanya, elaun penempatan tu akan dibagi bila ya?

Anonymous said...

Elaun penempatan dibayar sekali sje sepanjang pengajian..dpt beberapa bulan lepas hantar borang tuntutan elaun penempatan tu..

Anonymous said...

Nak tanya yg dlm negara..elaun buku xdibyar pada bulan ni ke? Kenapa sy xdpt lg?

Anonymous said...

Elaun buku sudah dibyar awal thn pd januari hari tu (dlm negara)

Anonymous said...

jika pengajian saya adalah dari sept2014-sept2016..adakah elaun buku dan perkakas akan dibayar pada setiap tahun 2014, 2015 dan 2016?

Anonymous said...

elaun buku untuk 2016 masuk sekali dengan ESH hari ini. Cek di biasiswa.mohe.gov.my/ledger

Anonymous said...

semua dalam negara dah masuk ke?

waheeda husna zuldin said...
This comment has been removed by the author.
waheeda husna zuldin said...

Siapa tajaan april 2016 yg da dpt ESH?

Anonymous said...

Elaun bln okt 2016 dlm negara bila masuk ya agak2..

Anonymous said...

Biasanya 20hb september ke atas...

Anonymous said...

siapa dah dpt elaun oktober?

Anonymous said...

Melbourne belum setakat hari ni...

Anonymous said...

Malaysia belum lg

Anonymous said...

UK belum lagi

Anonymous said...

US belum lagi

Anonymous said...

dalam negara BIMB setakat ni belum masuk

Anonymous said...

Japan belum lagi...

waheeda husna zuldin said...

dalam negara dah masuk ke?

Anonymous said...

setakat 13.38 pm waktu malaysia belum lagi

Anonymous said...

Hopefully isnin masuk..

waheeda husna zuldin said...

ya. hopefully isnin masuk. aamin

Nurul Huda Abd Kadir said...

Elaun uk dah masuk ke belum.

Anonymous said...

dalam negara ada yang dah masuk ke?

Anonymous said...

My friend dgr khabar 2hb baru masuk. Tak tahu lh sejauh mana kebenarannya..

Anonymous said...

betul ke 2hb?

Perniagaan Internet said...
This comment has been removed by the author.
Perniagaan Internet said...

ada yg dh appear dlm ledger?

Anonymous said...

belum appear dalam ledger - france

Anonymous said...

belum appear dalam ledger - melbourne :(

Anonymous said...

Hari tu cek dah ada dlm ledger since 8hb sept.

waheeda husna zuldin said...

saya pun belum appear dlm lejer. dalam negara

Anonymous said...

Ledger macam x reliable sgt sbb ada je yg x update... mohon sesiapa yg dh masuk tu share kt sini. So that at least tahu yang elaun akan masuk.

Anonymous said...

ledger tu mmg jarang update...xperu risau...kalau ada yg dah appear dlm ledger 8sep kira oklah tu..hopefully masuk before 1 okt..huhu

Perniagaan Internet said...
This comment has been removed by the author.
Perniagaan Internet said...

Assalamualaikum, Saya dh call Puan Aimuni td. Dia kata dlm minggu ni atau minggu depan.
0388706348..
Cuma tk sure utk semua ke tk. Sbb masa call operator dia tny majikan. Mcm saya UNISZA, so operator kata, kalau Unisza blh tny pd Puan Aimuni.

Anonymous said...

Check ledger ni kat mana? Tak tau pulak boleh check

Anonymous said...

Blh check kat sini .tp selalunya x update sgt. https://biasiswa.mohe.gov.my/ledger

Anonymous said...

Serious saya tak paham...benda bayaran ni bukan setahun dua kpt buat pembayaran kami di US ada yg dateline bayar rumah sewa pada September 28...mana lah nak cekau duit..org kpt ni ingat benda ni main-main ke...hissh...

Anonymous said...

Sekarang ni aku mode hibernate kt umah. Tido sepanjang hari, bangun kejap utk cek balance bank. Kalau landlord dtg ketuk, buat bodoh je. Buat2 lah pengsan. Selamat mencuba semua!

Anonymous said...

Duit bukanlah segala2 tapi tanpa duit boleh hilang fokus... mudah2 Allah memudahkn urusan kita semua.sama2 kita pakat berdoa.

Anonymous said...

dalam negara ada yg dah masuk ke? :(

Aizen said...

Masih belum masuk. Emel dihantar tidak berbalas - Ireland.

Hassan said...

Saya cadangkan kita tanya beramai-ramai dalam Page FB Kementerian Pendidikan Tinggi atau komen dalamnya. Baru viral sikit. Kadang2 emel ni tak berbalas.

Anonymous said...

ya. ok juga cadangan tu. biar isu ni dipandang juga.

Perniagaan Internet said...

Saya cadangkan, senaraikan perkara2 yg kita fikir wajar dipertimbangkan semula berkaitan SLAB/SLAI. Kemudian baru tulis pada menteri-fb-media2 sosial-universiti-blog. dsb.

Anonymous said...

naikkan elaun sara hidup... last diaorg update tahun 2007 which dh xvalid utk zmn skrg thn 2016.. kos hidup tinggi

Nurul Huda Abd Kadir said...

Kawan ada bagitau yg dia call kpt Dan kpt bagitau duit masuk 7hb oktober sbb Ada masalah dgn sistem di bank 😞

Anonymous said...

Lambatnya!!

Anonymous said...

Forwarded: Maklumat baru...out of topic skjp...yanie baru call kpt en mohd iqbal dan dimaklumkan elaun akan dimasukkan paling cepat 30.9 hari jumaat dan paling lewat dpt 7.10. Itu tarikh last takkan lebih dari tarikh tu..harap maklum

Anonymous said...

Saya belajar di melbourne. Elaun dah appear dlm ledger. Bertarikh 27hb September 2016. In sha Allah dlm 7 hari bekerja elaun masuk akaun. Syukur Ya Allah. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua. Amiinn..

Anonymous said...

thanks sharing info...hopelah masuk cepat..ni rekod paling lmbt xmasuk2 elaun...mmg setujum elaun sara hidup kt ni x dah relevant rm900 utk zmn gst

Anonymous said...

Same here in Adelaide. Blum masuk. Sobs!

waheeda husna zuldin said...

ada sesiapa yang dah masuk ke?

Anonymous said...

belum masuk lagi. ada yang dah masuk? - dalam negara

Anonymous said...

Elaun saya dah masuk. Baru sebentar tadi. Syukur Ya Allah.. - melbourne

Anonymous said...

Tadi call KPT, dorang bagitau elaun SLAB/SLAi paling lewat masuk 14 Oktober ;( bertabah lah

Anonymous said...

Tahniah melbourne..dlm negara blm lg..huhu

Anonymous said...

Kawan saya ada forward saya surat dari kpt, informing about the delays, betul lah seperti kenyataan di atas, paling lewat masuk 14 Oktober. Kalau nak baca surat tu, email saya di sweetsours77@gmail.com

Anonymous said...

lambatnya......huhu. sungguh tidak memotivasikan.

Anonymous said...

kat uk pun 14hb oktober paling lewat. Agaknya postpone lagi tak tahulah.....

Anonymous said...

Dalam negara belum masuk lagi...

Anonymous said...

Maaf, saya biasiswa HLP under kpt tapi bukan slab/slai. Maybe sebab tue elaun saya dah masuk. - melbourne

Anonymous said...

Paling lewat 7hb ke 14hb?

Anonymous said...

Dalam surat kata 14hb...

Anonymous said...

Sambil menunggu sambil hibernate lah... tambah-tambah lagi tak boleh bayar sewa rumah...

Anonymous said...

Tu ada bagitagu en iqbal kata 7hb tu.. kalai 14 mmg lambat sungguh tu

Anonymous said...

xpaham sungguh..elaun 4 bulan sekali pun xboleh schedule awal..dulu elaun 3bulan sekali lagi on time masuk

waheeda husna zuldin said...

setuju. boleh syor minta naikkan elaun

Anonymous said...

ada yang dah masuk ek ESH oct utk dalam negara?

Anonymous said...

http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/10/04/allowances-for-scholarship-holders-out-by-friday/

Anonymous said...

Dh bila esh dlm negara masuk

Anonymous said...

Esh dlm negara dh masuk..alhamdulillah

Anonymous said...

Esh luar negara dah masuk.. syukur. - congo

Anonymous said...

Saya dalam negara, esh tak masuk lagi setakat ni. Adakah
bank merupakan faktornya?

Anonymous said...

Saya dalam negara pun tak dapat lagi.

Anonymous said...

Bhgn biasiswa bgtau esh akan dimasukkan berperingkat. Sebab tu ada yg belum dapat.

Anonymous said...

X masuk2 lg... Huhuhu

Anonymous said...

Sama la. Hihi

Anonymous said...

Samale kita, sabar jelah.

Anonymous said...

Samalah :( kesian anak, nak beli baju sejuk duit x ada lagi.. baju lama dah kecik2. Sobs

Nurul Huda Abd Kadir said...

Kat uk belum masuk lagi 😭

Anonymous said...

Same here in Adelaide. Bertabahlah!

Nurul Huda Abd Kadir said...

Dlm ledger kpt dah tersemat bayaran elaun ttp duit tarak masuk lagi. Haiya.

Anonymous said...

ESH dalam negara bank islam dah masuk..alhamdulillah..

Anonymous said...

Trima kasih atas makluman. Cek td mmg dah masuk.

Anonymous said...

Uk dah masuk!!!

Anonymous said...

��

Nurul Huda Abd Kadir said...

Yay. Duit esh uk dah masuk 🎉

Anonymous said...

Yippie

Anonymous said...

salam. nak tanya. siapa pernah claim elaun penempatan dalam negara?

Anonymous said...

ada sesiapa tahu esh akan masuk bulan ni ke ya?

Anonymous said...

Kalu ikut bln ni la

Anonymous said...

Siapa tahu elaun bln ni masuk berapa hri bulan?

Anonymous said...

sepatutnya 23 kan?

Anonymous said...

Harap2 begitulah dan xdelay mcm last 4 monts

Anonymous said...

Kat Ledger KPT dah ada ke statement elaun bulan ni?

Anonymous said...

Saya check ledger utk bayaran elaun di UK masih belum updated. Agaknya lambat lagi macam elaun yang lepas 😞.

Anonymous said...

Xada ke yang dh call kpt tanya elaun kali ni delay lagi ke camana..huhu

Anonymous said...

Knapa dh xder keluarkn jadual mcm kt atas tu byrn2 dibuat berapa hbulan? Jd xperlulah org tertnya2 lgi

Anonymous said...

Nampaknya lmbt mcm 4bln lepas lagi...tadi call KPT staf tu cakap tarikh kluar xpasti lg..either dlm hjg bln atau awl bln2..bertabahlah kwn2..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 234   Newer› Newest»

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails