Monday, January 23, 2017

HARI KEDUA DINA CONSUME SEMULA MEALSHAKE

Korang ada tak yang ada masalah anak tak nak makan?
.
.
Atau picky eater?
.
.
Atau kurang berat badan?
.
.
Masa Dina umur 2 tahun Dia kecik sangat, dan mudah jatuh sakit juga.
.
.
Masa tu mmy google la macammana nak naikkan berat badan, dan naikkan selera makan.
.
.
Dina masa tu tak mahu makan nasi langsung. Cuma nak makan pasta carbonara je. Sayur langsung tak mahu!
.
.
Doktor dulu cadang dina minum pediasure. Atau susu yang naik berat badan. Semua mmy dah cuba dan semua pun dina taknak. Malah bila minum susu coklat, cepat pula berkahak.
.
Lepas tu mmy pun google dan jumpa kebaikan mealshake. Cepat-cepat call sid yang ada di sekitar Skudai tanya ada stock tak. Beli on the spot. Terus bancuhkan dalam susu dina esok pagi tu.
.
.
Tak ambil masa yang lama, memang selera dina cepat betul naik. Dia jadi cepat lapar. Pengasuh kata nasi semua habis, bekal semua habis..wahhh mak mana yang tak happy kan?
.
.
Lepas tu nampak dina dah xde dah hidung berair semua tu. Tak mudah berjangkit dah dengan bebudak lain kat pengasuh.
.
.
Dalam setahun mmy bagi Dina mealshake lepas tu mmy stop sebab tak ingat nak beli lagi, plus, nampak Dina pun macam dah makan dengan ok.
.
.
Tapi lately Dina buat hal lagi taknak makan.
.
.
Selepas 2 tahun mmy tak bagi mealshake, 2 hari lepas mmy start semula. Hasilnya,
.
.
- Bangun pagi minum susu coklat+satu sudu teh mealshake

Breakfast
- Roti canai sekeping
- Telur separuh masak 2 biji

Lunch
- Nasi lauk sup ayam semangkuk
Afernoon nap
- Lepas bangun tidur request nasi lauk sup lagi semangkuk
.
.
Mmy seronok gila, sebab sebelum ni maksimum Dina nak makan ialah 5 suap nasi je sehari.
.
.
Sangat berkira berapa suap masuk dalam perut dia. Satu dua tiga dah cukup!
.
.
Itu pun kena janji bulan bintang...ajak pergi sini lah, beli itulah, dina paling cantik lah, paling bijaklah.
.
.
Mak-mak yang perlu hadap picky eater ni tahulah pening kepalanya macamana..dah penat masak pun kadang2 terbiar sepi je.
.
.
Tapi sejak semalam Dina nampak berselera sungguh. Makan sendiri mmy tak payah hadap langsung.
.
.
Mmy bukan nak Dina gemuk pun (sebab macam takkan gemuk pun kalau ikut gen abi dia). Mmy cuma nak dina makan balanced meal dan dapat zat secukupnya untuk perkembangan dan tumbesaran.
.
.
Mealshake juga sangat bantu meningkatkan antibodi kerana diperkaya dengan prebiotik dan pelbagai jenis vitamin. Semestinya dari sumber asli.
.
.
Korang ada masalah anak tak nak makan atau picky eater macam dina ni tak?
.
.
Tak payah pening kepala lagi.
.
.
Lepas ni tak payah paksa-paksa penuh drama dah. Tak payah berjanji bulan bintang dah. Hanya satu sudu teh je sehari.
.
.
Ibu mengandung menyusu pun boleh tumpang sekaki xde hal..
.
.
PM lelajuuuu
.
.
FB: Nur Huda Ramlan
SID : 1245131
017.869.1986

Psiloveu: testimoni from blogs sid

No comments:

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails