Sunday, February 5, 2017

Asal Usul Sejarah Shaklee serta Multivitamin Pertama Di Dunia. Saintis Hebat yang Dikagumi.

Siapa Dr Forrest Shaklee??

Dr. Forrest Shaklee adalah pemegang 3 PhD:
- Chiropractor
- Naturopathy
- Phylosophy

Beliau merupakan seorang saintis yang giat bekerja disamping para saintis lain untuk menghasilkan supplemen yang natural.

Beliau percaya pada the healing of natural things.





Maknanya manusia perlu makanan yang sihat dan segar, makanan yang baik, exercise, minda yang positif untuk elakkan diri dari penyakit.

Katanya kebanyakan penyakit terjadi akibat kurang nutrisi yang baik.                                              

So pengasas shaklee bukan beli PhD ye tp dianugerahkan kerana methods, penemuan advance beliau pada zaman tu dan khidmat beliau.

Pengasas shaklee juga bukan some rich men yg nak buat duit pastu reka produk.
                      
Beliau ada phylosophy sendiri kenapa cipta supplemen  

SEJARAH HIDUP DR FORREST SHAKLEE                  

Dr Forrest Shaklee dilahirkan di kawasan lombong arang di Iowa.

Akibat udara kotor di lombong arang, beliau adalah bayi yang didiagnos menghidup pulmonary tuberculosis.

Jangkitan TB di paru-paru.

Dr menjangkakan beliau takkan hidup melepasi umur 8 tahun.



Tapi mak ayah Shaklee tak putus asa. Semua mak ayah takkan putus asa untuk anak-anak kan?

Mereka percaya pada kehidupan yang sihat dan makanan yang natural untuk sembuh.

Jadi mereka berpindah ke kawasan utara di Iowa dimana banyak ladang-ladang buah dan sayur.

Tanah disitu subur. Mereka percaya buah dan sayur yang terhasil pasti baik dan dapat beri Shaklee makanan yang segar.





Shaklee menyifatkan proses sembuhan beliau sangat SLOW tetapi STEADY.

Sebab food dan suplemen membantu tubuh sihat tapi slow. Suplemen BUKAN UBAT.

Suplemen bukan merawat tapi bantu SUPPORT tubuh badan menjadi lebih baik. Kena faham tu.

Jadi bila Shaklee capai umur remaja, doktor sahkan beliau BEBAS dari TB.

Pada zaman dulu, siapa sakit TB ada risiko untuk kematian yang sangat tinggi kerana rawatan tidak sehebat sekarang.

Tapi Forrest Shaklee tak mati cuma ambil masa berbelas tahun untuk sembuh hanya dengan prinsip makanan yang sihat, penuh nutrisi, hidup yang sihat.

Masa remaja, Shaklee dah mula menjadi pencinta alam. Sebab beliau tahu alam boleh menyembuhkan.






Disebabkan betapa advance nya pemikiran dan invention beliau, beliau sering ditanya kenapa tak mahu jadi doktor perubatan??

Beliau jawab doktor fokus pada merawat penyakit. Beliau lebih berminat untuk cegah penyakit. Masing-masing dengan kelebihan masing-masing.



                   
Bila besar, Shaklee belajar menjadi chiropractor.

Masa belajar dan praktikal, beliau lihat ramai yang datang ke facility itu mengalami masalah malnutrisi. Kurus sangat dan lemah badan.

Shaklee menyimpulkan orang yang kurang nutrisi adalah orang yang tak sihat dan akan dapat penyakit.

Beliau berazam untuk beri penekanan pada diet dan nutrisi.

Akhirnya Shaklee cipta satu ramuan supplemen pertama didunia yang diekstrak dari sayur dan buah-buahan segar secara manual. Untuk diberi kepada pesakit yang memerlukan.

Namanya vitalized mineral. Mutivitamin pertama didunia.









Kemudian, beliau buka satu pusat rawatan. Ada 15 katil dan 32 bilik rawatan. Hospital ni ada pakar tulang, pakar bedah, general practitioner, internist, chiropractor untuk merawat pesakit.

Dari sini kita dah boleh lihat pandangan Dr Forrest Shaklee pada tahun 1917 lagi, bahawa penyakit perlukan rawatan doktor dan perlukan nutrisi yang bagus serta pergerakan exercise yang bagus.

Kalau korang nak tahu benda ni yg diamalkan di hospital sekarang di zaman moden.

Ada doktor, ada dietician, ada physiotherapist. Dan doktor akan terima pandangan dietician tentang pesakit.

Mereka faham kalau harapkan ubat sahaja tapi pesakit tak diajar pemakanan yg sihat, pesakit takkan capai kesihatan yang optima.

Adakala doktor akan tambah supplemen seperti neurobion (B12), calcium, iron (dalam vitalea), dan macam-macam lagi ikut keperluan pesakit.

Selebihnya kita ajar pesakit untuk makan makanan yang berkhasiat. Dapatkan vitamin melalui pemakanan.

Kenapa Dr Forrest Shaklee cipta vitalized minerals masa zaman dulu???

Sebab beliau lihat betapa ramai yg malnourished (alami penyakit akibat kurang nutrisi).

Maka beliau cipta ramuan dari sumber natural untuk bantu pesakit ini.

Betapa advance pemikiran sains beliau.

Patutla beliau dihormati oleh Thomas Edison (American inventor) dan Henry Ford pada zaman tersebut.

Jadi siapa yang cipta multivitamin pertama di dunia? Yang macam-macam brand? Yes, SHAKLEE.



Shaklee is not some small or stupid company. This is a huge company. Respectable company. Sudah 100 tahun.

So please jangan dok nak sama kan Shaklee dgn produk dipasaran yg dicipta tanpa patent, tanpa clinical studies, tanpa clinical trial.

Kalau korang nak tahu utk setiap supplemen shaklee ni diluluskan, dia perlu lalui banyak sgt peringkat.

Dan finally lepas dah diluluskan lepas dah buat clinical trials dan mendapat selamat, berkesan, tanpa side effects, dia akan observe pulak pada pengguna.
                     
Bukan dah jual pastu lepas tangan babe.
                      
Dia observe lagi bertahun sampai terbukti takde side effects.






80 000 ujian SETIAP TAHUN.

Lebih dari 250 MILION DOLLARS Shaklee salurkan pada research.

54 gold medals

55 patents (maknanya kita pegang hak cipta)

70 published clinical studies.

Ada company mampu buat macam ni? Dr Forrest Shaklee boleh memilih untuk dapatkan untung saja, simpan dalam poket. Tapi tak, sebab konsep pertama Shaklee adalah untuk MENINGKATKAN KUALITI HIDUP MANUSIA.

So lepas ni siapa ada botol Shaklee kat rumah, peluk-peluk sikit. Hargai sikit peluh dan duit research yang dah mengalir untuk menghasilkannya.

Dan jangan sesekali samakan Shaklee dengan mana-mana produk.

Sila rasa bertuah kerana memilih untuk jadi pengguna Shaklee. Anda telah membuat pilihan yang SANGAT BIJAK.




Maksudnya shaklee bukan cipta supplemen. Shaklee hanya ambil nature dan masukkan bersama dlm cara yang istimewa utk org mudah ambil.

This means it is not medicine.
It is natural.
Takde preservatives pun dalam produk shaklee.

Sebab tu Vivix tahan setahun saja selepas dicipta.                      

Sebab shaklee tak percaya pada racun buah dan sayur. Even sumber nak buat supplemen ni tak boleh kualiti tak bagus. Mesti takde racun disembur. Dijaga oleh ahli botani shaklee sendiri.

Pernah suatu ketika alfalfa dihentikan sekejap sebab tak ckup hasil daun alfalfa sebab tahun tu cuaca tak elok. So pokok alfalfa yang tumbuh tak berkualiti.

So Shaklee tak guna utk buat alfalfa.

Memang rugi tapi nak buat macammana kan? Itu prinsip Shaklee.



Pakcik Forrest ni nak sebarkan ilmu nutrisi dgn harapan satu dunia akan peka tentang nutrisi dan bagaimana ia mampu menghalang penyakit. Memberi kesihatan yg lebih baik pada semua.

Jadi dia tak mampu nak ajar semua orang kan?

Dia cakap kita ajar a few people and they will teach few more.
                  
Sebab tu dia cipta Multilevel marketing/ a networking business.

Supaya semua orang nak menjual kena educate people. Ini yang kami duk buat dalam consultation. Sebab tu penting membeli dari distributor yang berilmu.

Nampak tak??

Kami sebenarnya sedang menyampaikan amanat Dr Forrest Shaklee iaitu ajar org pasal supplemen dan kesihatan.

Sebab Dr forrest kata hidup kena beri value pada org lain.

Network marketing dan multilevel marketing ni adalah sejenis bisnes yang dipandang tinggi oleh nama-nama besar dalam dunia perniagaan seperti Robert Kiyosaki dan Bill Gates.

Sebab kita perturunkan dan sebarkan ilmu tu secara one to one.

Word of mouth spreads faster than the flash.




                    
Jadi Dr Forrest Shaklee ni bukan lah some old men trying to make money k.
                  
Dan kenapa lagi satu dia cipta sistem networking business ni??

Sebab beliau nak org biasa juga mampu bina kehidupan melalui bisnes shaklee.

Shaklee target bisnes ni untuk org biasa.

Yang takde modal besar.

Dia bina bisnes model yg semua org boleh buat bisnes ni                      

Bijakkan pakcik Forrest? hehe



Dr Forrest Shaklee adalah phylosopher.

Beliau adalah professor di university. Lectures beliau dijadikan buku. Dan sebab tu beliau dpt anugerah doctorate in phylosophy juga. Bukan PhD beli.

Lecture phylosophy beliau sering diulang di radio.

Sekian kelas sejarah kita. Saya harap anda yang membaca ni dapat sesuatu.

Tak kenal maka tak cinta <3 p="">

Kredit to Dr Hasifah atas segala perkongsian ilmu malam tadi.

Dr Hasifah adalah founder of RYG yang membimbing kami semua.

Jika anda berminat untuk join RYG, boleh contact saya ye. Input yang diberi bukan sekadar berdoa sahaja nanti sales masuk.

Kita berada dalam satu misi besar, untuk menyebarkan ilmu nutrisi dan gaya hidup sihat agar menambah nilai hidup orang lain.

Dari sejarah Shaklee, info product, kelebihan setiap satu bahan sehinggalah cara membuat sales semua diajar.

Sebab tu RYG mampu capai 1.2 Million sales Januari 2017 lepas.

Saya akan bantu sampaikan semua yang Dr Cip dah sampaikan pada kami.

ERTI HIDUP PADA MEMBERI.

Salam sayang,
Nur Huda Ramlan (FB)
0178691986

No comments:

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails