Saturday, February 4, 2017

HIDUP MENJOYAH

Apa basic utama dalam berniaga?

Pertama sekali

TURUNKAN EGO

Gali lobang 7 kaki, tanam EGO tu, talkinkan terus.

Kawan saya cerita ada satu modul kursus bisnes, dia bagi RM2 dan suruh gandakan jadi RM2000 dalam masa satu hari sekitar KL.

CEO2, orang-orang besar yang join semua kena BUANG EGO DALAM TONG SAMPAH.

Hang besaq ka hang kecik ka kalau hang tak mampu buat ni hang tak tera.

Eh tetiba p utara.haha

Bagaimana jutawan kosmetik Dato Aliff Syukri bermula?

Berniaga di pasar tani. Gaya makcik-makcik joyah.

Lelong-lelong pungpang.

Letak target, mesti habis banyak ni sebelum bungkus meja.

Awal-awal memang susah, tapi lama-lama orang datang pasar tani semata nak cari dia.

Padahal booth mak dia sebelah booth dia je.

Jual barang yang sama tapi semua orang pergi kat dia.

Tengok Dato Vida lagilah kan...

Dalam kita meluat tengok kadang-kadang tu, tetap tertanya jugak eh betul ke pamoga ni elok..

Micheal Ang pun minum? Haaa

Dia dah biasa meniaga sejak di greentown ipoh.

Masa tu dia tak fikir nak kaya, dia cuma fikir nak hidup.

Nak selesaikan hutang.

Biar apa orang nak mengata pun dia tetap buat sebab dia tahu buat macam tu sales dia laju.

Dato Vida boleh sumbang puluh ribu kat rumah anak yatim takdehal.

Orang yang duk mengata duk tersengguh kat situ jugak (aku la tu).

Duk kira cukup ke duit. Personal loan dah maksimum.

Hujung bulan korek-korek.

Geng dalam RYG banyak medical Dr, Oil and Gas engineers, cikgu2, yang dulu sekolah sbp mrsm..budak2 pandai..ingat mudah ke nak turunkan ego?

Kalau biawak dalam kepala ni duk cakap

"eh kau ni tak cukup duit ke, gaji Dr tak cukup ke, tamaknye hidup yadda yada"

semua tak boleh berjaya. Kokda pun macam tu la dulu.

Bukan MALU tapi EGO.

Orang lain terima bonus gomen RM500, tapi kita terima bonus RM5000 SEBULAN.

Siapa nak bagi. Biawak dalam kepala tu nak bagi ke

K lah saja nak bebel basic meniaga ni.

Kalau tak boleh buang ego tu, nak meniaga gaya bos-bos je boleh juga...

tapi modal banyak la..kena letak cost kat branding, marketing etc..Jadi ceo duk belakang banner.

We ols modal ciput RM69 je..kalau duk belakang banner, harap berlindung dari sinaran mentari je la..output takde hihi

Sapa nak buang biawak dalam kepala?

Meh kokda buangkan dan talkinkan biawaknya.
0178691986

Yang simpul biawak p makan oste sekarang!

#bisneswithRYG #bisneswithNRE

No comments:

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails