Thursday, March 23, 2017

BAGAIMANA KANSER TERJADI? 4 PERKARA ANDA PERLU TAHU!

Kanser ni secara amnya adalah penyakit di mana sel dalam badan kita tumbuh secara ABNORMAL, dan berpotensi MEREBAK ke tempat lain



Kalau sel normal dia akan membahagi macam biasa. Sampai satu tahap kalau sel tu dah mencukupi dia akan stop membahagi. 

Macam sel kulit. Setiap hari akan ada kulit mati, dan akan ada sel baru tumbuh. Bila dah cukup, otak bagi signal untuk dia stop membahagi dulu.

Tunggu sel lain mati, dia buat pembahagian sel semula nak hasilkan sel kulit baru.


Bila badan kita terdedah pada radikal2 bebas di sekeliling, ada potensi DNA dalam sel kita rosak. Bila DNA rosak, sel tu akan jadi abnormal. Mutated. bahasa senangnya CACAT.

Untuk sel yang CACAT, badan kita ada sistem supaya sel CACAT ni bunuh diri sendiri melalui proses apoptosis. 

Jadi semua sel CACAT, akan "bunuh diri", supaya sel CACAT tu tak membahagi dah. Dia stop takat tu je dan mati.

Kalau la masa pembahagian sel tadi ada menda tak normal , maknanya sel rosak, so Allah dah tetapkan, if berlaku sel rosak ni, program sel ni akan menjalani proses apoptosis


Bayangkan macam kilang

Cek production, kalau ada defect, kena reject dan buang ...

Sel pun camtu, dah ada program khas.

Bila badan kita terdedah pada radikal-radikal bebas di sekeliling, ada potensi DNA dalam sel kita rosak.

Bila DNA rosak, sel tu akan jadi abnormal. Mutated. 

Bahasa senangnya CACAT.


So sel kanser ni ibarat sel cacat yg degil. Nak hidup jugak menyusahkan orang lain.

Dahlah cacat, pastu jahat.

So sel CACAT yang JAHAT ni tadi, dia tak bunuh diri, tapi makin beranak pinak pulakkk 😱😱😱

Jadilah KANSER.

Dalam kata lain, bila berlaku mutasi, sel rosak ni dia tak bunuh diri.

Dia membahagi juga, berkembang biak, sampai jadi kanser 😞


BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU KANSER?

DALAM VIVIX ANDA 2 BAHAN AKTIF YANG PENTING IAITU RESVERATROL DAN POLIFENOL



Part ni kena faham dulu bagaimana Vivix bertindak. 

Ada 4 mekanisma utama cara Vivix bertindak.


   

 

1. MELINDUNGI DAN MEMBAIKI DNA.

Vivix repair cell DNA and menghalang sel dari kerosakan.

DNA yang rosak biasanya sel akan cuba repair dulu. 

Kalau dah fail baru lead to apoptosis semua tu. 

Resveratrol ni dia bantu sel repair DNA. 

Cara terperinci boleh baca kat journal. Gelong pulak kang kalu terang semua kat sini πŸ˜…

2. KESAN POSITIF TERHADAP PENGAWALAN GENETIK

Maksudnya Vivix pertahankan sel dari kerosakan biological.

Contohnya kita kan makan banyak benda bukan-bukan. Processed food, siap ada perisa, pewarna, conservative tambahan dan lain-lain.

BENDA NI SEMUA MENYEBABKAN STRESS BIOLOGI KEPADA SEL BADAN TAU. 

Contoh yang dikaji, lepas makan makanan berlemak tinggi (biological stress), sel-sel badan akan bertindak menghasilkan biomarker tertentu sebagai respon kepada makanan yg tinggi lemak tu. 

Biomarker ni indicator biological stress.. Lagi tinggi biological stress, lagi banyak biomarker ni akan dihasilkan dan lagi cepat sel-sel badan kita mengalaami kerosakan/penuaan.

So Vivix ni tahan biomarker tu dari dibebaskan, jadi sel-sel takdelah rosak. maka lambatlah sel-sel penuaan.




3. AKTIFKAN MITOKONDRIA DALAM SEL

Pusat penghasilan tenaga dalam sel adalah mitokondria, ni kita semua belajar dalam biologi form 5 😁.
Vivix ni terbukti meningkatkan penghasilan tenaga dari peringkat mitokondria lagi.

Kajian menunjukkan sel yang ada mitokondria yang aktif dan sihat lebih rendah berisiko utk bertukar jadi sel kanser

4. CELL PERFORMANCE. 

AGE protein adalah antara ''culprit' dalam penuaan sel. 

Vivix halang penghasilan AGE protein ni dan improve performance cell, juga sebab dia improve tenaga dalam mitokondria tadi.

Untuk pengetahuan, hampir semua organ boleh kena cancer. Otak, mata, telinga, tekak, mulut, paru2, usus, prostate, pundi kencing, otot tangan, kaki etc

Tapi kita tak kupas satu persatu ya. 

Cukup sekadar kita jelas kenapa kanser ni boleh MEMBUNUH??? 

Sebab:

1. Bila ketumbuhan tu membesar dia kacau fungsi organ tu sendiri

2. Bila dia merebak, dia rosakkan organ-organ lain pulak

Bila semua organ shutdown, maka matilah manusia...


BAGAIMANA VIVIX BUNUH SEL KANSER

Vivix galakkan "kematian" sel kanser

Sel cacat tadi kan sepatutnya bunuh diri

So resveratrol ni dia galakkan sel cacat ni bunuh diri (apoptosis) 😁

Macam polis, dia tak kasi sel cacat jadi jahat😎

Vivix juga halang perjalanan pembentukan sel kanser ni.

Cuba tengok rajah ni untuk lebih faham.

Mcmana sel kanser terhasil?

Radikal bebas > sel mutasi > sel cacat > sel cacat beranak pinak > jadi ketumbuhan kanser


Resveratrol lawan radikal bebas.

Cegah mutasi sel.

Galakkan sel cacat ni bunuh diri.

Halang sel cacat beranak pinak.


SOAL JAWAB VIVIX DAN KANSER (with Dr Hana)

1) Adakah resveratrol tu salah satu komponen dalam Polifenol?
- Polifenol ni nutrients yang ada sifat antioxidant yang tinggi
-Antioxidant ada 3:
1. Carotenoids
2. Polyphenol
3. Allyl sulfide

Resveratrol salah satu daripada type polyphenol.

2) kanser stage 4 masih boleh ambik vivix lg ke?
- Kanser stage berapa pun boleh ambik vivix tapi bila kanser dah merebak, memang banyak organ dan terkesan, mungkin keberkesanannya tak sebaik compare tu makan awal-awal utk pencegahan

3) Adakah radikal bebas terjadi dlm badan dan persekitaran?
-Radikal bebas ni terjadi  akibat dari proses2 dalam badan dan persekitaran juga

4)adakah sel cacat terjadi disebabkan faktor pemakanan dan persekitaran kita?
- Ya faktor makanan termasuk salah satu faktor persekitaran. Tapi salah satu risiko kanser adalah faktor keturunan

5) Vivix dan chemo tak boleh jalan serentak..so after chemo, berapa tempoh masa boleh ambil Vivix?
Banyak kajian terbaru menunjukkan resveratrol meningkatkan sensitiviti sel kanser terhadap kemoterapi. Maksudnya meningkatkan keberkesanan kemoterapi untuk bunuh sel kanser.

6) mitokondria tu apa?
- mitokondria ni pusat jana tenaga dalam sel.ibarat enjin yang menggerakkan kereta.

7) Kebiasaannya kes kanser boleh menjadi penyakit keturunan. Jika family ada history kanser, dan kita start consume vivix, ada possibility untuk prevent tak ya?
- possibility utk prevent tu yes tp takda siapa boleh ckp 100% 😊

7. Multiple sclerosis undergo chemo boleh amik vivix x?
- Boleh

8. Makanan asas yang merangsang pertumbuhan kanser?
- boleh google carcinogenic agents 😁

9.Vivix boleh kacau bleeding tendency effect tak kalau patient on chemo sebab chemo itself boleh kacau blood cells ie platelet
- Chemo patient biasanya kita monitor results darah dalam wad. If ada tanda-tanda platelet berkurang dinasihatkan delay dulu consume vivix sampai platelet dah normal semula.

10. toksik dalam badan boleh ke menyebabkan kanser dan aktifkan sel kanser?
- Sebahagian toksin boleh. Contoh, siapa kerap sembelit? Sembelit adalah salah satu faktor risiko (risk faktor) dalam cancer usus. Dipercayai sebab toksin dalam najis diserap semula ke dalam bdn sebab tak dibuang dengan efektif. Ni surgeon saya yang ajar masa medikal skool dulu πŸ˜„


UNTUK PEMBELIAN VIVIX SAHAJA, BOLEH KLIK DI SINI TERUS


ATAU BOLEH HUBUNGI 

0178691986
NUR HUDA RAMLAN
SID: 1245131

ATAU KLIK SINI UNTUK WHATSAPP
www.wasap.my/60178691986

email: nurhuda105@gmail.com
Facebook: Nur Huda Ramlan



No comments:

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails