Tuesday, April 11, 2017

KENAPA OMEGA GUARD SHAKLEE ADALAH YANG TERBAIK DI PASARAN? 2 PERKARA YANG PERLU ANDA TAHU!

What is Omega 3 

Omega 3 is a polyunstaurated fatty acid yang penting dalam human physiology.

Omega 3 ada 3 types
1. EPA
2. DHA
3. ALA 


                       
 EPA dan DHA biasa dijumpai dalam sumber lautan contohnya ikan makerel, hering, tuna, sardin, salmon

ALA biasa dijumpai dalam tumbuhan seperti kekacang.            

Omega 3 ni tak boleh dihasilkan dalam badan.

Jadi ia perlu didapatkan dari diet seharian atau suplemen.

Ada dose tertentu perlu diambil, contohnya orang dewasa tanpa penyakit disarankan ambil 2 kali pemakanan tinggi Omega 3 contohnya hidangan ikan.

Kalau dewasa with chronic disease, advised to take 1g daily of EPA/DHA

Adult with high cholestrol level, disaran ambil 2-4g EPA/DHA
                        
Lepas pengambilan Omega ni, biasanya akan nampak kesan selepas 2-3 minggu.

Jadi anda perlu tahu bahawa penyerapan Omega yang bukanlah serta merta dan kesannya akan mengambil masa;
                       

2) FUNGSI OMEGA 3

Untuk seimbangkan penghasilan hormon like substance yang dipanggil prostaglandin.

Hormon ni bantu mengawal selia banyak aspek fisiologi yang penting contohnya tekanan darah, pembekuan darah, penghantaran signal saraf, keradangan dan respon terhadap alergi.


3) KESAN KEKURANGAN OMEGA 3 FATTY ACID:

- Cepat penat
- Fungsi otak terjejas
- Fungsi sistem saraf terganggu
- Cholestrol level tinggi
- Radang pada tisu badan
- Kulit menjadi kasar
- Rambut yang kering, kusam dan berkelemumur
- Masalah sukar tidur
- Masalah untuk memberi tumpuan
- Kecelaruan emosi

                     
4) KEBAIKAN OMEGA 3 FATTY ACID

- Kurangkan cholestrol level
- Kurangkan tekanan darah tinggi
- Kurangkan risiko heart attack dan stroke
- membantu pesakit diabetes
- kurangkan radang pada pesakit rheumatoid athritis dan osteoathritis
- mengurangkan symptoms pesakit SLE
- membantu kurangkan risiko osteoporosis
- kurangkan depression
- membantu pesakit asthma
- membantu perkembangan saraf, otak dan mata bayi
- reduce risk of preterm labor
- reduce risk of eclampsia
- membantu kanak2 ADHD
- improve mental disorder
- kurangkan jerawat batu
- membantu kesihatan kulit
- membantu utk kurus
- membantu pasangan TTC , membantu kesuburan                        



ADAKAH ANDA MEMERLUKAN OMEGA 3? LIHAT GOLONGAN INI

- warga emas
- pesakit jantung, kencing manis, darah tinggi
- Pesakit yang mempunya kolestrol tinggi
- Perempuan mengandung
- Perempuan menyusu
- Perempuan berpantang
- Pesakit asthma/ rheumatoid/ osteoarhtritis / sakit sendi
- Resdung
- Sakit kulit ( jerawat/ eczema )
- Depression
- Obesiti
- pasangan TTC  
                      

KENAPA OMEGA GUARD SHAKLEE ADALAH YANG TERBAIK DI PASARAN?

✅Sebab omegaguard adalah minyak ikan paling tulen dipasaran, ikan dari air laut sejuk di perairan jepun.

Memiliki 90% omega-3-fatty acid dan hanya 10% minyak ikan berbanding jenama lain.

Jenama lain mempunyai Omega-3-fatty acid yang rendah tapi banyak LEMAK IKAN DAN LEMAK HATI IKAN yang tak berguna untuk tubuh.

Sebab tu Omega Guard Shaklee disukai oleh anak-anak, kerana ia TIDAK BERBAU HANYIR.


 ✅ Melalui penyulingan 3 peringkat agar bebas dari logam merkuri yang terdapat dalam ikan laut dalam. 

Maka Omega Guard ini sangat selamat untuk kanak-kanak dan ibu mengandung. 

 

          

            

Omega Guard juga terkandung dalam set-set berikut:

- set kurus
- set asthma
- set sakit sendi
- set pantang
- set mengandung
- set kesuburan
- set bebas jerawat
- set anak bijak






 





  


Untuk sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya

HUDA
017-869 1986

Facebook : Nur Huda Ramlan



Monday, April 10, 2017

ECZEMA? APA YANG PERLU ANDA TAHU?





Rentetan kelas kulit semalam, ada 3 customers consult Kokda pasal Eczema hari ni.

Benda paling obvious dalam eczema ni adalah keradangan.


So, no. 1 suplemen yang akan Kokda cadangkan ialah ambil Omega 3 fatty acid sebab dia anti-radang.

Omega 3 ni tak boleh dihasilkan oleh badan kita sendiri tau.

Memang kena ambil dari pemakanan macam ikan laut dalam contohnya salmon.

Tapi ikan sekarang pulak banyak diracuni oleh logam berat dan merkuri yang boleh tambah toksin dalam badan kita.

Sebab tu kita cadangkan ambil makanan tambahan di samping diet harian.

Nak ambil omega sebarang jenama? Boleh, takde masalah.

Cuma kena tahu yang banyak isi kapsul omega tu bukan minyak ikan, tapi MINYAK HATI IKAN atau LEMAK IKAN.





Sebab tu jangan terkejut kalau kesannya berbeza, sesetengah tu tak bersifat anti radang pun.

Dan sebab tu juga minyak ikan kebanyakannya berbau tapi OMEGA GUARD shaklee tak berbau.

Sebab kita suling banyak kali, sampai bersih sampai takde logam dan paling penting bukan minyak dari LEMAK IKAN so dia tak hanyir.

Omega guard juga bagus untuk asma, perkembangan otak dan penurunan berat badan.
PM Kokda sekarang kita sembang.

017.869.1986
HUDA

Wednesday, April 5, 2017

LEBIH 10 PUNCA KETIDAKSUBURAN. APA YANG PERLU ANDA TAHU? LELAKI JUGA PERLU BACA INI!



Nota ini adalah ringkasan kelas Dr As, seorang Medical Officer bahagian Obstetrics and Ginecology di Hospital tempatan.


Setiap minggu kat klinik gynae saye mmg jumpe dgn kes infertility . Banyakkk sangat .



Antaranya
1) dah berkawen 7tahun . Cek semua normal . Mencuba ivf berkali kali fail . Setahun lepastuh tiba2 pregnant sendiri
2) baru kawen dua tahun  tapi sebelum nih pjj , skrg baru setahun dok skali . Isteri obese . Masih lg mencuba
3) dah kawen 5 tahun . Dah gugur 5 kali berturut2 , cek up semua normal . Masih mencuba.
4) dah kawen 10 tahun . Dokter sahkan mslh dkt suami . Setahun kemurian Tiba2 dapat pregnant sendiri

Mcm2 kes sbnarnye . Nih antara dari ratusan yg saye jumpe 😊

So, common ke infertility ni?


Sebenarnya 1 dari 8 pasangan menghadapi masalah ni.
Jadi ia sangatlah biasa terjadi.

HOW TO GET PREGNANT
Definisi Kesuburan

Subur tu apa? Ada anak 1? 6? 10?


Secara biologinya, subur bermaksud isteri mampu produce telur (ovum) yang sihat.
Suami pun mampu produce sperma yang sihat.
Dan mampu mempersenyawakan keduanya sampai besar jadi baby.


Definisi subur ialah waktu bilamana sel telur mampu dilpaskan dari ovari perempuan,
So, masa ni telur dah ada dalam keadaan matang dan menunggu untuk disenyawakan dengan sempurna.

Kalau tak disenyawakan, telur ni akan keluar sebagai period.

Waktu subur ni berbeza ikut setiap orang, setiap wanita kena tahu.

Waktu subur ni sangat limited!

Dia adalah hari ke 14 dari akhir cycle (bukan dari hari first)

Contoh: Cycle period kita 28 hari.
So, waktu subur kita adalah 28-14 = hari ke 14.

Dan tempoh subur tu 2-3 hari sebelum dan selepas hari ke 14 tu.

Sebab sperma mampu survive dalam peranakan wanita up to 5 days 😊

Walaupon ovum bertahan 24jam sahaja.

So cari waktu subur nih penting . Kalau tak buat lah banyak mana, tapi ovum tak keluar so tak dapatlah . 

Sebab tu susah sket untuk wanita yang period tak regular, dia tak pasti hari ke berapa waktu subur dia.

Punca tak subur bukan wanita je, lelaki sekali.

Sebab tu kalau kat klinik infertility workup kena 2-2 pasangan . 
Tak bole suami hantar isteri je lepas tuh balik .

Tak percaya, tengok pie chart tu, lelaki dan perempuan sama banyak menyumbang kepada ketidaksuburan tau. 40 %.


Saya ada patient dah 5 tahun berkahwin, umur dia 29 datang utk PCOS . 

Bila saya tanya2 korek2, dapat tau die dah kahwin dan dah bercerai . 

Bercerai sebab tak dapat mengandung. Omygaddd😱😱

Mana laki dia nih🔪🔪🔪

Bila tanya, diorang tak pernah buat check up pon 5 tahun tu, suami terus tinggalkan ceraikan.

So, dua-dua kena check.

Jangan terus blame isteri.

PUNCA KETIDAKSUBURAN

First, lelaki pun boleh jadi punca.



Punca ketidaksuburan dari lelaki

1. Low sperm count (kuantiti sperm yg sedikit)

Kalo sikit sperm percentage yang dpt reach ke ovum menjadi rendah

2. Bentuk sperma yang tak normal

3. Sperm bergerak tak laju

4. Bilangan sel darah putih dlm air mani tinggi

5. Sperm tak sihat, tak kuat, cepat mati (sperm viability)

6. Kegemukan

Tengok tu, rakyat Malaysia paling gemuk hihi


7. Perokok

Sebab bila merokok ni kita expose diri kepada free radicals.

Ramai orang yang taksedar, atau tak tahu, atau buat-buat tak tahu yang MEROKOK BOLEH MATIKAN SPERMA!




Masalah daripada pihak wanita kemungkinan berpunca daripada salah satu bahagian nih : 

 Women's
1. Ovary
2. Tube
3. Uterus
4. Cervix
5. Tuboperitoneal


Boleh tgk kt mana bahagian:

✅ovary(telur)

✅fallopian tube, 

✅uterus (rahim)

✅cervix (pangkal rahim)


So, mslh drp pihak wanita boleh berpunca samada drpd mslh : 

1) Ovari: PCOS (polycystic ovary syndrome)

2) Tube: blocked tube( tersumbat) atau adhesion (parut)

3) Peritoneal/kwsn luar: Endometriosis

4) Uterus: polyps/fibroid (ketumbuhan)

Faktor luar sama macam lelaki tadi 

5) Kegemukan

Dan tambahan utk perempuan

6) Faktor UMUR !!



ENDOMETRIOSIS, PCOS DAN FIBROID

Ini adalah gamabr Endometriosis
Yang putih tu ovari.

Ini adalah gambar peranakan yang tak sihat.
Ada darah-darah.

Melekat-lekat.


Ni adalah gambar peranakan yang sihat.


Endometriosis ni adalah tisu dinding rahim di luar rahim.

So sepatutnya tisu ni dalam rahim je tapi dia terkeluar.

Melekat-lekat kat tube, ovary dan organ luar rahim.

Sangat common kepada 10-20% perempuan reproductive age.


Penyebab ? 

1) boleh jadi darah period yang terkeluar ke belakang . Patutnya keluar ke bawah kat faraj .

2) sistem immune lemah


Antara Symptoms dia apa? 

1) senggugut yang sangat2 teruk

2) sakit bila bersama suami

3) ketidaksuburan

4) sakit perut yg kronik



Sepatutnya sel tu dalam rahim je tapi keluar pergi fallopian tube dan ovary.

So, dia menyebabkan keradangan kat tempat-tempat tu.
Dan boleh berlaku adhession (melekat-lekat)

Bila organ peranakan nih melekat-lekat - dia tak memberikan keadaan yang bagus untuk ovum& sperma bersenyawa. 

Sebab ovum yg keluar dari ovary mesti ditangkap oleh faloppian tube 

Sperma jugak perlu bergerak menuju ovum , 

Kalau melekat2, organ nih keras membantutkan pergerakan ovum& sperma -> membantutkan kesuburan

Knape mengalami sengugut yg teruk? 

Disebabkan oleh PROSTAGLANDIN  yg dirembeskan oleh tisu rahim yang mengalami keradangan di luar rahim tuh

Siapa Berisiko tinggi? 

1)single tak kahwin 
2) tak pernah mengandung


FIBROID

Cause? 

Ketumbuhan tumbuh dari myometrium (lapisan otot rahim) 

Boleh ada satu atau banyak

Boleh tumbuh ke dalam rahim atau ke luar rahim

Disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon estrogen & progestrone



Symptom ?
-darah haid sangat banyak ,sangat panjang 

- pendarahan between period

- pendarahan lps bersama suami

- senggugut


Cuba tengok gambar bawah ni. Kuning tu Fibroid.

Dia boleh tumbuh keluar rahim atau ke dalam rahim.

Kalau yang tumbuh ke dalam rahim tu akan menganggu kesuburan.




Yang seterusnya ialah tentang PCOS.

APA ITU PCOS?

Polycystic ovarian syndrome.

Pcos 6-7% wanita


Criteria Pcos ada 3 yg utama 

1) haid tak teratur / takde haid langsung

2) Symptoms hormon androgen(lelaki) banyak 
Antaranya hirsutism - excessive facial& body hair , jerawat 

3) ovary membengkak (ni Doktor kena tengok pakai scan)

PCOS ni hormon tak seimbang

1) Hormon LH tinggi

2) Hormon Estrogen tinggi

3) Hormon testosterone tinggi

4) Androgen Tinggi


BAGAIMANA KEGEMUKAN EFFECT KESUBURAN?

Gemuk adalah dimana terlalu banyak lemak berkumpul dalam badan.

Lemak yang terlalu banyak dalam badan ni, yang pertama sekali akan menyebabkan insulin resistance (reduce glucose response to insulin).

Insulin yang tinggi akan stimulate hormon testosterone.

Insulin tinggi - hormon androgen banyak - ganggu ovary keluarkan ovum.

Dan lemak juga akan menaikkan estrogen.

Mengganggu hormon estrogen dalam badan.

Lemak tu adalah CULPRIT.

Sebab tu perempuan yang nak subur kena kawal pemakanan.

Orang gemuk memang berpotensi untuk dapa PCOS juga.



BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU KETIDASUBURAN?

Vivix ni seperti kita tahu, ia adalah powerful antioxidant

1) First sekali vivix kan anti-aging . 
Resveratrol protect cells from oxidative damage . 

Tau kan lagi meningkat usia lagi tak subur.

Perempuan start umur 30 dah mula tak subur . Faktor usia tuh penting. 

Vivix nih can extend fertile years.

Protect  sel ovum dari free radicals/DNA mutations



2) Resveratrol boleh bertindak seperti estrogen . 

So macam penyakit2 tadi knape berisiko tinggi yang tak kawen dan tak mengandung ?? 

Sebab depa nih terdedah pada estrogen tinggi sepanjang hayat .

Endometriosis - sbb estrogen 
Fibroid - sbb estrogen 
Pcos - sbb estrogen 

Resveratrol dalam vivix boleh bertindak spt estrogen . 
So dia berlawan dgn estrogen untuk kurangkan effect estrogen.

3) vivix bantu untuk kuruskan badan!!!

Sape kurus senang pregnant.

Tapi bukan kurus giler . Kurus giler pon susah pregnant. 
So BMI kne normal

4) Untuk PCOS tadi. 
Vivix resveratrol improve insulin function ✅

5) Vivix resveratrol bantu protect sel telur dari dimusnahkan oleh high kolestrol LDL.
Kalau high Kolestrol LDL nih boleh musnahkan sel telur yang tgh nak ovulate .

6) Resveratrol melindungi DNA - so melindungi sperm & ovum

7) Resveratrol meningkatkan fungsi mitokondria ( tenaga) - so meningkatkan kualiti sel sperma & ovum


VIVIX UNTUK LELAKI SUBUR

1) vivix bantu lelaki berhenti merokok

2)resveratrol improve pergerakan sperma. Sperma jadi bertenaga superpower untuk berenang.

3) resveratrol meningkatkan kepekatan sperma (sel sihat)

4) resveratrol bantu meningkatkan BILANGAN sperma (sel sihat)

5)  resveratrol bantu protect organ pembiakan lelaki dari oxidative damage (contohnya nicotine rokok)

6) Untuk mati pucuk

Sebagai antioxidant & antiinflammatory bantu protect vascular structure & muscle tissue penis from free radicals . 

 Resveratrol improve smooth muscle function by increase level of gluthatione. Penis jadi power . 

Resveratrol increase amount of nitric oxide- yg akan improve function blood vessel - so flow pengaliran darah lancar✅✅





UNTUK ORDER VIVIX DAN KONSULTASI MENGENAI MASALAH KESUBURAN DAN LAIN-LAIN, BOLEH HUBUNGI 

0178691986
FB: NUR HUDA RAMLAN
SID 1245131

ATAU EMEL KEPADA
nurhuda105@gmail.com


anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails