Monday, July 31, 2017

TIPS ANAK CEPAT PANDAI BELAJAR


Orang selalu fikir, alah mak ayah dia pandai sebab tu anak-anak dia pandai. Silap. Banyak benda dari pandai pun boleh jadi tak pandai kalau kita tak peka pada apa yang kita ambil hari-hari. Jom tengok apa yang kita boleh ubah.

1. Ibu mesti stop terus MSG atau A****m**o. Itu yang arwah kakak saya lakukan berpuluh tahun dulu. Lepas dia tahu MSG tak bagus, dia balik rumah terus buang A****m**o  atas tanah. Sejak tu, kami sekeluarga tak guna lagi. Kesannya, pelajaran adik beradik saya memang improved.

Pernah dengar tak orang letak MSG dalam racun rumpai untuk memperhebat kuasa racun tu? Atau baja? Fikirlah sendiri 😎

Kajian juga mengatakan MSG ini merosakkan pankreas. Boleh rujuk jurnal berkaitan.

2. Waktu zaman sekolah, kami adik beradik di larang keras makan organ dalaman seperti hati ayam, paru lembu etc. Memang dalam Islam tak digalakkan pun. Tak lapar pun kalau skip benda ni, tak payah lah makan.

3. Sesiapa dalam adik beradik saya yang nak exam tahun tu, contoh PMR, SPM dan UPSR, mereka dilarang menyentuh semua jenis fast food selama setahun (sebelum periksa). Selepas hari terakhir peperiksaan baru boleh makan. Kira macam "raya" lah hehe

4. Air bikarbonat tak boleh langsung! Tips ni saya dapat dari kawan saya yang 4 flat. Masa tu saya sedang minum air tin, dia cakap "Kalau ko minum air ni, jangan harapla nak dapat 4 flat" 😂😂 Rupanya dia memang tak pernah sentuh air tu. Takde apa yang bagus, tinggi gula, melembabkan otak. Sejak tu saya mengucapkan selamat tinggal kepada air bikarbonat.

5. Ucapkan selamat tinggal kepada GULA PUTIH. Benda ni awalnya saya tahu dari suami. Dia kata masa sekolah menengah dia pergi ceramah motivasi dan penceramah kata jangan makan gula putih, balik tu, dia pesan dengan mama untuk asingkan makanan dia. Mama buat, dan dia skor PMR walau dia pelajar biasa.

Jadi di rumah saya dah lama takde gula putih, Gula perang pun takde sebab kalau terlupa tutup, cicak akan duduk dalam tu tak mahu keluar, dah dua kali kena 🤣 #menyampahbetul

Gula putih juga makanan kepada sel kanser.

Boleh guna gula melaka, gula manisan atau gula kabung untuk memasak. Buat air teh o dan kopi tawar sahaja. Atau letak madu sesudu. Di kedai makan, saya hanya order air suam sahaja selalunya. Lantaklah kalau orang nak cakap saya cheapskate, saya sedang jaga apa yang masuk dalam badan. Sesekali bolehlah.

Susu manis? Mungkin setahun sekali saya beli kalau nak buat kek batik atau cheesekut. Hehe

6. Suplemen yang saya pernah makan ialah spirulina, ginko dan Omega 3. Ketiga-tiga ni sangat membantu otak jadi laju dan tumpuan semakin bagus. Takdelah blur je bila orang cakap.

Jangan ingat dah tua ni kita tak perlu otak yang laju. Percaya atau tak, antara punca saya depressed dulu adalah kerana selepas melahirkan Dina, saya tak ingat banyak benda, baca jurnal tak faham, otak lembab, orang cakap saya rasa tak boleh nak proses.

Kalau nak kata lepas bersalin memang macam ni, itu semua tipu! Lepas bersalin Irsyad (anak kedua) saya rasa diri sangat pandai, semua benda boleh buat dan proses dengan laju. Saya boleh drive jauh tanpa rasa letih.

WHY? sebab jaga pemakanan dan ambil suplemen. Sepanjang mengandung ambil Omega Guard. Bukan anak je bijak, mak pun tumpang bijok sekali. Masa mengandung Dina saya ambil minyak ikan jenama lain, kesan tak sama.  Saya tak obses, share pengalaman je. Kalau tak larat nak masak ikan hari-hari, topuplah dengan suplemen. Omega guard juga sangat baik untuk kawal kolestrol 👍

Ibu-ibu jangan beri anak-anak suplemen yang tinggi gula. Memang sedap tapi memudaratkan.

Kismis kalau nak beri boleh tapi kena pastikan anak-anak kunyah dengan sangat baik, sebab biji-biji dia tu kalau tak betul2 kunyah boleh mengundang bahaya jika terlalu banyak.

Lebih baik beri sayur-sayuran dan buah-buahan segar sebagai sumber vitamin dan jajan mereka.

Please take note, ini adalah perkongsian pengalaman saya saja, menerusi observation bertahun-tahun. Saya pun masih banyak benda nak kena baiki. Boleh rujuk jurnal-jurnal berkaitan untuk tahu kesan sebenar makanan-makanan ni semua. Saya share sebab adik beradik saya semuanya tidaklah pandai mana, siap ada yang pernah masuk kelas pemulihan. Tapi sekarang boleh ada degree dan jawatan eksekutif.

Betul, setiap anak-anak ada kebolehan dan kelebihan masing-masing. Saya share sebab saya tahu dengan pendekatan yang betul, kita sebagai ibu bapa boleh bantu anak-anak kita sampai berjaya. Saya rasa sayang lihat anak-anak yang ada potensi tapi jadi lemau kerana pemakanan tak terjaga di rumah.

Suplemen cuma penambah makanan sahaja. Kalau ambil suplemen tapi gula putih, MSG dan makanan berminyak masih dijadikan rutin tetap tak bagus juga. Nanti bila ditimpa penyakit, terus salahkan SHAKLEE, padahal sendiri tak jaga pemakanan 😂😂😂

Pemakanan adalah No. 1. Bukan anak orang pandai saja yang boleh jadi pandai. Ingat tu!

#kokdashare
#foodforbrain
#saynotomsg

Sunday, July 30, 2017

PENGALAMAN MAKAN SET MENGANDUNG SHAKLEE

Icad menyanyi "Ayam mee~ ayam mee~"

Mommy melaung "hey siapa yang ajar icad ayam mee ni???" 😱😱😱 #mmypuntakpernahtengokvideotu

Makcik-makcik dia kat ruang tamu mengekek ketawa "ala...aku tunjuk sekali je tadi"

Masalahnya Icad ni tunjuk sekali pun dia ingat..dan dia akan keep repeating this and annoys mmy 😑😑😑

Icad's motor skill is definitely faster than Kakak, development dia masa baby utk mengesot, merangkak, berjalan dan bercakap semua awal 2-4 bulan dari kakak. Dan sekarang pula development brain dia setahun lebih awal.

Contohnya Icad dah boleh hafal 3 ayat al mulk hanya dgn dengar kakak baca, dia serap secara tak sengaja.

This is when I realized nutrisi masa mengandung kita jangan abaikan langsung tentang pemakanan dan suplemen.

Both pregnancy saya patuh sengan suplemen.
Cuma beza antara Icad dengan Dina hanyalah satu iaitu Icad ialah #babyshaklee.

Masa tu Kokda tak menjual pun, consume hanya kerana badan sangat lemah.

Mak-mak yang bijak bukalah research journal berapa iron, berapa calcium, berapa dha kita kena ambil untuk baby.

Buat kira-kira dari segi pemakanan natural yang kena ambil, yang tak cukup, topup dengan suplemen.

Tengok berapa mg suplemen tu boleh topup, cukup tak?

Kalau setakat makan nasi lemak dengan timun sepotong, cuba kira berapa vitamin dalam tu?

Kalau jenis makan muntah makan muntah tu lagilah jangan skip suplemen.

There's no such thing as saya tak suka makan pill, no you dont eat it for yourself, you did it for the baby.

For more info of prenatal suplement do not hesitate to contact Mmy Icad yang masih annoyed dengan ayam mee pabenda niiii diorang keep repeating dalam kereta tolonglahh 😅😅😅

www.wasap.my/60178691986
Dr. Huda

#sayangsayangsayang
#abijoinmenyanyisekali
#icadtolongjanganmenarimacamdatoV
#prenatalsuplemen
#shaklee
#nutrisiketikamengandung
#vitaminmengandung

Friday, July 21, 2017

KASUT KOPAK

Kokda jenis tak pandai tukar kasut banyak-banyak. Mesti pakai satu kasut je sampai habis lunyai.

Kasut sekarang baru lagi 4 bulan. Suka sangat kasut polo ni sedap pakai walaupun ketat sikit. Takde saiz besar lagi sebab kasut ni saiz 41..dah maksimum dah... 😂😂😂

Minggu lepas tapak sblh kiri dah menganga macam mulut buaya.
Kokda tak jumpa gam, letak double sided tape hahaha selambe je kan

Minggu ni tapak sebelah kanan pulak menganga macam mulut buaya. Sadis betul tengok.

Pagi tadi Abam Kim nampak terus dia cakap "OMG sayang you desperately need new shoes"

Kokda grinned je 😁😁😁

Tengahari ni dia tanya lagi nak pergi beli kasut tak?

"Boleh juga..tapi..tapi..saya belum gaji lagi" *buat muka puss in the boots mengharapkan dana dari perdana menteri rumahtangga*

Abam Kim cakap takpelah ni kira Hby bagi loan musyarakah mutanaqisah.

Amboi sikit, mentang-mentang baru belajar pasal loan semalam. Nak beli kasut pun buat loan 😒

Kokda iyekan je, lepas dah beli kita hilang ingatan pasal loan ni kah kah

-Kokda yang bertapak kaki panjang-

#kokdacheapskate

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails