Monday, July 31, 2017

TIPS ANAK CEPAT PANDAI BELAJAR


Orang selalu fikir, alah mak ayah dia pandai sebab tu anak-anak dia pandai. Silap. Banyak benda dari pandai pun boleh jadi tak pandai kalau kita tak peka pada apa yang kita ambil hari-hari. Jom tengok apa yang kita boleh ubah.

1. Ibu mesti stop terus MSG atau A****m**o. Itu yang arwah kakak saya lakukan berpuluh tahun dulu. Lepas dia tahu MSG tak bagus, dia balik rumah terus buang A****m**o  atas tanah. Sejak tu, kami sekeluarga tak guna lagi. Kesannya, pelajaran adik beradik saya memang improved.

Pernah dengar tak orang letak MSG dalam racun rumpai untuk memperhebat kuasa racun tu? Atau baja? Fikirlah sendiri 😎

Kajian juga mengatakan MSG ini merosakkan pankreas. Boleh rujuk jurnal berkaitan.

2. Waktu zaman sekolah, kami adik beradik di larang keras makan organ dalaman seperti hati ayam, paru lembu etc. Memang dalam Islam tak digalakkan pun. Tak lapar pun kalau skip benda ni, tak payah lah makan.

3. Sesiapa dalam adik beradik saya yang nak exam tahun tu, contoh PMR, SPM dan UPSR, mereka dilarang menyentuh semua jenis fast food selama setahun (sebelum periksa). Selepas hari terakhir peperiksaan baru boleh makan. Kira macam "raya" lah hehe

4. Air bikarbonat tak boleh langsung! Tips ni saya dapat dari kawan saya yang 4 flat. Masa tu saya sedang minum air tin, dia cakap "Kalau ko minum air ni, jangan harapla nak dapat 4 flat" 😂😂 Rupanya dia memang tak pernah sentuh air tu. Takde apa yang bagus, tinggi gula, melembabkan otak. Sejak tu saya mengucapkan selamat tinggal kepada air bikarbonat.

5. Ucapkan selamat tinggal kepada GULA PUTIH. Benda ni awalnya saya tahu dari suami. Dia kata masa sekolah menengah dia pergi ceramah motivasi dan penceramah kata jangan makan gula putih, balik tu, dia pesan dengan mama untuk asingkan makanan dia. Mama buat, dan dia skor PMR walau dia pelajar biasa.

Jadi di rumah saya dah lama takde gula putih, Gula perang pun takde sebab kalau terlupa tutup, cicak akan duduk dalam tu tak mahu keluar, dah dua kali kena 🤣 #menyampahbetul

Gula putih juga makanan kepada sel kanser.

Boleh guna gula melaka, gula manisan atau gula kabung untuk memasak. Buat air teh o dan kopi tawar sahaja. Atau letak madu sesudu. Di kedai makan, saya hanya order air suam sahaja selalunya. Lantaklah kalau orang nak cakap saya cheapskate, saya sedang jaga apa yang masuk dalam badan. Sesekali bolehlah.

Susu manis? Mungkin setahun sekali saya beli kalau nak buat kek batik atau cheesekut. Hehe

6. Suplemen yang saya pernah makan ialah spirulina, ginko dan Omega 3. Ketiga-tiga ni sangat membantu otak jadi laju dan tumpuan semakin bagus. Takdelah blur je bila orang cakap.

Jangan ingat dah tua ni kita tak perlu otak yang laju. Percaya atau tak, antara punca saya depressed dulu adalah kerana selepas melahirkan Dina, saya tak ingat banyak benda, baca jurnal tak faham, otak lembab, orang cakap saya rasa tak boleh nak proses.

Kalau nak kata lepas bersalin memang macam ni, itu semua tipu! Lepas bersalin Irsyad (anak kedua) saya rasa diri sangat pandai, semua benda boleh buat dan proses dengan laju. Saya boleh drive jauh tanpa rasa letih.

WHY? sebab jaga pemakanan dan ambil suplemen. Sepanjang mengandung ambil Omega Guard. Bukan anak je bijak, mak pun tumpang bijok sekali. Masa mengandung Dina saya ambil minyak ikan jenama lain, kesan tak sama.  Saya tak obses, share pengalaman je. Kalau tak larat nak masak ikan hari-hari, topuplah dengan suplemen. Omega guard juga sangat baik untuk kawal kolestrol 👍

Ibu-ibu jangan beri anak-anak suplemen yang tinggi gula. Memang sedap tapi memudaratkan.

Kismis kalau nak beri boleh tapi kena pastikan anak-anak kunyah dengan sangat baik, sebab biji-biji dia tu kalau tak betul2 kunyah boleh mengundang bahaya jika terlalu banyak.

Lebih baik beri sayur-sayuran dan buah-buahan segar sebagai sumber vitamin dan jajan mereka.

Please take note, ini adalah perkongsian pengalaman saya saja, menerusi observation bertahun-tahun. Saya pun masih banyak benda nak kena baiki. Boleh rujuk jurnal-jurnal berkaitan untuk tahu kesan sebenar makanan-makanan ni semua. Saya share sebab adik beradik saya semuanya tidaklah pandai mana, siap ada yang pernah masuk kelas pemulihan. Tapi sekarang boleh ada degree dan jawatan eksekutif.

Betul, setiap anak-anak ada kebolehan dan kelebihan masing-masing. Saya share sebab saya tahu dengan pendekatan yang betul, kita sebagai ibu bapa boleh bantu anak-anak kita sampai berjaya. Saya rasa sayang lihat anak-anak yang ada potensi tapi jadi lemau kerana pemakanan tak terjaga di rumah.

Suplemen cuma penambah makanan sahaja. Kalau ambil suplemen tapi gula putih, MSG dan makanan berminyak masih dijadikan rutin tetap tak bagus juga. Nanti bila ditimpa penyakit, terus salahkan SHAKLEE, padahal sendiri tak jaga pemakanan 😂😂😂

Pemakanan adalah No. 1. Bukan anak orang pandai saja yang boleh jadi pandai. Ingat tu!

#kokdashare
#foodforbrain
#saynotomsg

Sunday, July 30, 2017

PENGALAMAN MAKAN SET MENGANDUNG SHAKLEE

Icad menyanyi "Ayam mee~ ayam mee~"

Mommy melaung "hey siapa yang ajar icad ayam mee ni???" 😱😱😱 #mmypuntakpernahtengokvideotu

Makcik-makcik dia kat ruang tamu mengekek ketawa "ala...aku tunjuk sekali je tadi"

Masalahnya Icad ni tunjuk sekali pun dia ingat..dan dia akan keep repeating this and annoys mmy 😑😑😑

Icad's motor skill is definitely faster than Kakak, development dia masa baby utk mengesot, merangkak, berjalan dan bercakap semua awal 2-4 bulan dari kakak. Dan sekarang pula development brain dia setahun lebih awal.

Contohnya Icad dah boleh hafal 3 ayat al mulk hanya dgn dengar kakak baca, dia serap secara tak sengaja.

This is when I realized nutrisi masa mengandung kita jangan abaikan langsung tentang pemakanan dan suplemen.

Both pregnancy saya patuh sengan suplemen.
Cuma beza antara Icad dengan Dina hanyalah satu iaitu Icad ialah #babyshaklee.

Masa tu Kokda tak menjual pun, consume hanya kerana badan sangat lemah.

Mak-mak yang bijak bukalah research journal berapa iron, berapa calcium, berapa dha kita kena ambil untuk baby.

Buat kira-kira dari segi pemakanan natural yang kena ambil, yang tak cukup, topup dengan suplemen.

Tengok berapa mg suplemen tu boleh topup, cukup tak?

Kalau setakat makan nasi lemak dengan timun sepotong, cuba kira berapa vitamin dalam tu?

Kalau jenis makan muntah makan muntah tu lagilah jangan skip suplemen.

There's no such thing as saya tak suka makan pill, no you dont eat it for yourself, you did it for the baby.

For more info of prenatal suplement do not hesitate to contact Mmy Icad yang masih annoyed dengan ayam mee pabenda niiii diorang keep repeating dalam kereta tolonglahh 😅😅😅

www.wasap.my/60178691986
Dr. Huda

#sayangsayangsayang
#abijoinmenyanyisekali
#icadtolongjanganmenarimacamdatoV
#prenatalsuplemen
#shaklee
#nutrisiketikamengandung
#vitaminmengandung

Friday, July 21, 2017

KASUT KOPAK

Kokda jenis tak pandai tukar kasut banyak-banyak. Mesti pakai satu kasut je sampai habis lunyai.

Kasut sekarang baru lagi 4 bulan. Suka sangat kasut polo ni sedap pakai walaupun ketat sikit. Takde saiz besar lagi sebab kasut ni saiz 41..dah maksimum dah... 😂😂😂

Minggu lepas tapak sblh kiri dah menganga macam mulut buaya.
Kokda tak jumpa gam, letak double sided tape hahaha selambe je kan

Minggu ni tapak sebelah kanan pulak menganga macam mulut buaya. Sadis betul tengok.

Pagi tadi Abam Kim nampak terus dia cakap "OMG sayang you desperately need new shoes"

Kokda grinned je 😁😁😁

Tengahari ni dia tanya lagi nak pergi beli kasut tak?

"Boleh juga..tapi..tapi..saya belum gaji lagi" *buat muka puss in the boots mengharapkan dana dari perdana menteri rumahtangga*

Abam Kim cakap takpelah ni kira Hby bagi loan musyarakah mutanaqisah.

Amboi sikit, mentang-mentang baru belajar pasal loan semalam. Nak beli kasut pun buat loan 😒

Kokda iyekan je, lepas dah beli kita hilang ingatan pasal loan ni kah kah

-Kokda yang bertapak kaki panjang-

#kokdacheapskate

Tuesday, April 11, 2017

KENAPA OMEGA GUARD SHAKLEE ADALAH YANG TERBAIK DI PASARAN? 2 PERKARA YANG PERLU ANDA TAHU!

What is Omega 3 

Omega 3 is a polyunstaurated fatty acid yang penting dalam human physiology.

Omega 3 ada 3 types
1. EPA
2. DHA
3. ALA 


                       
 EPA dan DHA biasa dijumpai dalam sumber lautan contohnya ikan makerel, hering, tuna, sardin, salmon

ALA biasa dijumpai dalam tumbuhan seperti kekacang.            

Omega 3 ni tak boleh dihasilkan dalam badan.

Jadi ia perlu didapatkan dari diet seharian atau suplemen.

Ada dose tertentu perlu diambil, contohnya orang dewasa tanpa penyakit disarankan ambil 2 kali pemakanan tinggi Omega 3 contohnya hidangan ikan.

Kalau dewasa with chronic disease, advised to take 1g daily of EPA/DHA

Adult with high cholestrol level, disaran ambil 2-4g EPA/DHA
                        
Lepas pengambilan Omega ni, biasanya akan nampak kesan selepas 2-3 minggu.

Jadi anda perlu tahu bahawa penyerapan Omega yang bukanlah serta merta dan kesannya akan mengambil masa;
                       

2) FUNGSI OMEGA 3

Untuk seimbangkan penghasilan hormon like substance yang dipanggil prostaglandin.

Hormon ni bantu mengawal selia banyak aspek fisiologi yang penting contohnya tekanan darah, pembekuan darah, penghantaran signal saraf, keradangan dan respon terhadap alergi.


3) KESAN KEKURANGAN OMEGA 3 FATTY ACID:

- Cepat penat
- Fungsi otak terjejas
- Fungsi sistem saraf terganggu
- Cholestrol level tinggi
- Radang pada tisu badan
- Kulit menjadi kasar
- Rambut yang kering, kusam dan berkelemumur
- Masalah sukar tidur
- Masalah untuk memberi tumpuan
- Kecelaruan emosi

                     
4) KEBAIKAN OMEGA 3 FATTY ACID

- Kurangkan cholestrol level
- Kurangkan tekanan darah tinggi
- Kurangkan risiko heart attack dan stroke
- membantu pesakit diabetes
- kurangkan radang pada pesakit rheumatoid athritis dan osteoathritis
- mengurangkan symptoms pesakit SLE
- membantu kurangkan risiko osteoporosis
- kurangkan depression
- membantu pesakit asthma
- membantu perkembangan saraf, otak dan mata bayi
- reduce risk of preterm labor
- reduce risk of eclampsia
- membantu kanak2 ADHD
- improve mental disorder
- kurangkan jerawat batu
- membantu kesihatan kulit
- membantu utk kurus
- membantu pasangan TTC , membantu kesuburan                        



ADAKAH ANDA MEMERLUKAN OMEGA 3? LIHAT GOLONGAN INI

- warga emas
- pesakit jantung, kencing manis, darah tinggi
- Pesakit yang mempunya kolestrol tinggi
- Perempuan mengandung
- Perempuan menyusu
- Perempuan berpantang
- Pesakit asthma/ rheumatoid/ osteoarhtritis / sakit sendi
- Resdung
- Sakit kulit ( jerawat/ eczema )
- Depression
- Obesiti
- pasangan TTC  
                      

KENAPA OMEGA GUARD SHAKLEE ADALAH YANG TERBAIK DI PASARAN?

✅Sebab omegaguard adalah minyak ikan paling tulen dipasaran, ikan dari air laut sejuk di perairan jepun.

Memiliki 90% omega-3-fatty acid dan hanya 10% minyak ikan berbanding jenama lain.

Jenama lain mempunyai Omega-3-fatty acid yang rendah tapi banyak LEMAK IKAN DAN LEMAK HATI IKAN yang tak berguna untuk tubuh.

Sebab tu Omega Guard Shaklee disukai oleh anak-anak, kerana ia TIDAK BERBAU HANYIR.


 ✅ Melalui penyulingan 3 peringkat agar bebas dari logam merkuri yang terdapat dalam ikan laut dalam. 

Maka Omega Guard ini sangat selamat untuk kanak-kanak dan ibu mengandung. 

 

          

            

Omega Guard juga terkandung dalam set-set berikut:

- set kurus
- set asthma
- set sakit sendi
- set pantang
- set mengandung
- set kesuburan
- set bebas jerawat
- set anak bijak






 





  


Untuk sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya

HUDA
017-869 1986

Facebook : Nur Huda Ramlan



Monday, April 10, 2017

ECZEMA? APA YANG PERLU ANDA TAHU?





Rentetan kelas kulit semalam, ada 3 customers consult Kokda pasal Eczema hari ni.

Benda paling obvious dalam eczema ni adalah keradangan.


So, no. 1 suplemen yang akan Kokda cadangkan ialah ambil Omega 3 fatty acid sebab dia anti-radang.

Omega 3 ni tak boleh dihasilkan oleh badan kita sendiri tau.

Memang kena ambil dari pemakanan macam ikan laut dalam contohnya salmon.

Tapi ikan sekarang pulak banyak diracuni oleh logam berat dan merkuri yang boleh tambah toksin dalam badan kita.

Sebab tu kita cadangkan ambil makanan tambahan di samping diet harian.

Nak ambil omega sebarang jenama? Boleh, takde masalah.

Cuma kena tahu yang banyak isi kapsul omega tu bukan minyak ikan, tapi MINYAK HATI IKAN atau LEMAK IKAN.





Sebab tu jangan terkejut kalau kesannya berbeza, sesetengah tu tak bersifat anti radang pun.

Dan sebab tu juga minyak ikan kebanyakannya berbau tapi OMEGA GUARD shaklee tak berbau.

Sebab kita suling banyak kali, sampai bersih sampai takde logam dan paling penting bukan minyak dari LEMAK IKAN so dia tak hanyir.

Omega guard juga bagus untuk asma, perkembangan otak dan penurunan berat badan.
PM Kokda sekarang kita sembang.

017.869.1986
HUDA

anda mungkin mahu lihat ini

Related Posts with Thumbnails